avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale si decizie incheere CIM ( pana la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale si decizie incheere CIM ( pana la D-zeu te mananca sfintii?)

Buna seara
Va rog sa scuzatii insistenta dar nu stiu cum mai pot proceda sau ce mai pot face.
Ultima zi de preaviz a fost pe 12.0ct.incheiat cu art.65.alin.1. Zilele de salarii sunt 25 si 10 ale lunii urmatoare.Nici in ziua de astazi nu mi-am ridicat lichidarea lunii septembrie,banii pe restul de zile in preaviz din octombrie,salarii compensatorii,zile co neefectuate dar nici decizia de incheere,adeverinta somaj si carte de munca.De fiecare data mi se spune de la firma ca voi primi toate aceste peste 1,2 zile sau ca doamna ce se ocupa cu salariile nu a terminat anumite doc.sau ca a gresit nu stiu ce la calculul salariului.Ieri am reusit sa iau legatura cu acea doamna insa mi-a spus cu totul altceva: salariul ptr.sept si oct. sunt calculate dar atat acestea cat si restul de drepturiii cuvenite precum si decizia de incheere,adeverinta somaj si cartea de munca le voi primi cand vrea patronul si voi primi doar ce vrea patronul chiar daca legea spune altceva.Mi-a reprosat ca intreb prea multe si nu-mi mai poate da nici un detaliu fara acordul patronului si nu intelege ce atata graba ca doar am la dispozitie 30 de zile de la primirea deciziei pentru a actiona in instanta in caz ca am ceva de reprosat. Stiu ca am 30 de zile de la primirea deciziei pentru a actiona in instanta dar somajul?Poate am sa pierd o luna de somaj datorita ignorantei si nepasarii companiei fata de drepturile mele.Cine va raspunde de aceasta?Poate fi tras la raspundere patronul pentru asa ceva?Ce sa mai spun de nevoile zilnice avand si un minor de 8 ani in ingrijire? #-o

multumesc mult pentru ascultare

leonora
Cel mai recent răspuns: leonora , utilizator 01:22, 25 Octombrie 2009
Pentru somaj aveti la dispozitie 30 de zile de la desfacerea CIM,iar pentru actiune in instanta aveti 30 de zile de la inmanarea deciziei.

Ar trebui sa faceti o adresa angajatorului in care sa precizati neplata drepturilor salariale cuvenite si faptul ca aveti 30 de zile pentru somaj de la incetarea raporturilor de munca.Mentionati si art din Codul Muncii si CCM unic ,apoi art unde drepturile salariale se platesc inaintea oricaror obligatii ale salariatilor,in caz contrar va adresati institutiilor abilitate intrucat nu-si respecat obligatiile care decurg urmare a raportului de munca.Trimiteti cu confirmare de primire si valoare declarata.

Faceti sesizare la ITM pentru neplata drepturiilor salariale.

Am facut o astfel de adresa catre firma.Am mers personal la firma sperand ca-mi v-oi primi aceste drepturi sau un nr.de inregistrare dar NIMIC.A spus sa o las acolo si sa fac ce vreau referitor la cererea drepturilor in justitie motivand ca pana va fi chemat in instanta poate in va da drepturile.Daca nu ma incadrez in cele 30 de zile pentru depunerea dosarului la somaj voi pierde o luna.In instanta pot cere si bani cuveniti pe aceasta luna,pierderea fiind cauzata de patron?

multumesc

leonora
Aveti dovada ca ati lasat o astfel de adresa?

Daca nu va incadrati in cele 30 de zile pierdeti indemnizatia pe o luna.

In instanta cereti toate drepturile care vi se cuvin,inclusiv indemnizatia somaj pe luna respectiva.
Daca intampinati refuz de a vi se achita drepturile banesti trebuie sa depuneti contestatie la decizia de concediere la tribunalul teritorial, in termen de maxim de 30 de zile de la data semnarii pentru primirea deciziei de concediere, fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Daca aveti preavizul de 20 de zile , avand in vedere ca acesta a expirat pe data de 12.10.2009, ca decizia de concediere trebuia intocmita cel tarziu pe data de 13.10.2009 si ca termenul de inregistare la ITM este de 5 zile, se poate vedea ca din rea vointa nu v-a fost inmanata si ar trebui sa luati legatura cu un avocat pentru a inainta plangere la tribunal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
dar nici decizia de incheere,adeverinta somaj si carte de munca

Nu puteti depune dosarul pentru somaj daca spuneti cu nu ati primit decizia de incetare a cim, adeverinta si carnetul de munca. Si daca nu ati primit-o de unde stiti ca sunteti concediata cu art.65? Deja au trecut aproape 2 saptamani. Sesizati ITM in scris, cu nr. de inregistrare si pastrati un exemplar al sesizarii. Pentru recuperarea drepturilor salariale ii chemati in judecata, dar pentru aceasta aveti nevoie de decizia de incetare cim. Cand primiti decizia semnati de primire dar treceti neaparat data. Va va ajuta in acere despagubiri in eventualitatea ca nu depuneti dosarul de somaj in 30 de zile de la data concedierii.

Alte discuții în legătură

Continut decizie incetare cim cu art.65 leonora leonora Buna ziua. Revin cu o rugaminte.Daca v-oi avea ceva noroc poate v-oi primi si eu in cateva zile decizia de incetare a CIM,am mentionat de "noroc" deoarece ... (vezi toată discuția)
Micsorarea salariului de incadrare in timpul preavizului....?este legal? leonora leonora Buna ziua. Este legala micsorarea salariului de incadrare in perioada in care salariatul se afla in preaviz urmand a se incheia CIM cu art.65.alin.1? ... (vezi toată discuția)
primirea deciziei de concediere orber orber In data de 30 septembrie, dupa efectuarea celor 20 de zile de preaviz, urmeaza sa incetez activitatea la firma, deoarece postul meu a fost desfiintat.Am ... (vezi toată discuția)