avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Micsorarea salariului de incadrare in timpul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Micsorarea salariului de incadrare in timpul preavizului....?Este legal?

Buna ziua.

Este legala micsorarea salariului de incadrare in perioada in care salariatul se afla in preaviz urmand a se incheia CIM cu art.65.alin.1?
Peste 2 zile trebuie sa-mi ridic CM.Ce ar trebui sa fac daca vad ca a micsorat salariul de incadrare?

Va multumesc

leonora
Cel mai recent răspuns: leonora , utilizator 18:58, 12 Octombrie 2009
1. In perioada de preaviz se aplica prevederile CIM. Daca acesta nu s-a modificat prin act aditional inseamna ca salariul este acelasi si pe perioada de preaviz.
2. Daca se va micsora salariul fara acordul dvs. il dati pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Modificarea poate fi facuta cu acordul ambelor parti prin incheierea unui act aditional la CIM, lucru pe care nu cred ca l-ati acceptat avand in vedere situatia. Puteti sesiza ITM sau instanta de judecata.
Nu am semnat nici un act aditional de micsorare salariu.Am aflat ca o anumita firma de contabilitate a preluat departamentul resurse umane aceasta anuntand patronul ca sunt corecte doar salariile la nivelul minim pe economie si cele de 720 lei pentru salariatii ce au o calificare in domeniul de activitate al firmei (comert). Pentru salariatii ce au calificare in acest domeniul de activitate,insa salariul de incadrare depaseste suma de 720 lei se vor reduce salariile de incadrare la suma de 720 lei.Mentionez ca persoanele ale carui salariu depaseste suma de 720 lei au semnat un act aditional cu patronul pentru marirea acestui salariu.Am inteles ca eu pot sa actionez in instanta,dar cei care lucreaza inca acolo?Aceia sigur nu pot actiona in instanta,stiind ca vor ramane fara servici daca vor face acest lucru.Sesizarea catre ITM pot fi sigurii ca va ramane confidentiala?Va vorbesc acum si in numele lor,nestiind ce ar trebui sa faca.Daca li se vor inmana acte aditionale cu micsorare de salariu au voie sa refuze semnarea acestora?Ce li se poate intampla?

multumesc mult

leonora
Referitor la salarii compensatorii,si multumesc inca o data pentru raspunsurii,se pare ca pana la urma,avocata firmei a fost de acord cu mine dupa ce i-am spus de sfaturile dv.si i-am amintit si de CCM la nivel national sau pe ramura insa ma asigurat ca patronul nu va fi de acord cu acestea cunoscand-ul si eu foarte bine de altfel.Ma indrumat sa fac o cerere catre firma in care sa solicit acordarea acestor salarii dar,am o dilema:prima data a spus sa solicit comform CCM la nivel de ramura ( in CCM la nivel de unitate nu sunt specificate aceste salarii ), acordarea a 2 salarii compensatorii insa,cand am amintit si de vechimea in munca la aceasta firma a spus sa trec pe cerere 4 salarii compensatorii ca am destul de multa vechime ( 11 ani).Ce sa fac pana la urma?Sa specific numarul acestora in cerere sau sa las la aprecierea firmei cu toate ca,cunoscandu-mi patronul sigur nu-mi va acorda nici un salariu? Ma gandesc ca in instanta sigur imi va fi de folos atat cererea cat si refuzul ei daca acesta va fi raspunsul patronului.In cazul unui refuz,cererea poate fi luata in considerare de catre instanta daca o livrez prin posta cu mandat de confirmare?

multe multumiri

leonora
Salariul de baza se poate modifica printr-un act aditional semnat de angajator si de angajat.

Alte discuții în legătură

Mod calcul salarii compensatorii leonora leonora Buna seara. Puteti sa-mi raspunde-ti va rog? Am inteles,ca in urma desfacerii Contractului Colectiv de Munca din motive ce nu tin de persoana ... (vezi toată discuția)
Data limita de acordare salarii de drept la incetarea cim? leonora leonora Buna ziua. Revin cu o mare rugaminte.Perioada preaviz 14.09.2009-12.10.2009. Acordarea salariilor in cadrul firmei la data de 25 si respectiv 10 ale lunii ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii Gabi_G Gabi_G Buna seara.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Sunt in preaviz pana pe data de 29.10.2009, articolul specificat in preaviz fiind art.65, alin 1 din ... (vezi toată discuția)