avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Reținere ilegală, de către bancă, a salariului
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Reținere ilegală, de către bancă, a salariului

Este legal ca să mi se rețină tot salariul de către BCR pentru plata unui card de credit BCR? De la BCR mi s-a spus că, în continuare, până la stingerea datoriei, toate sumele care vor fi virate pe cardul de salariu, vor fi oprite de BCR în contul datoriei! Astfel, am fost lăsat fără nicio posibilitate de trai. Ce legi s-au încălcat și care ar fi căile de atac? Menționez că nu am fost anunțat în prealabil sau avertizat în vreun mod!
Cel mai recent răspuns: DenisRif , utilizator 10:33, 21 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu iti pot retine din veniturile salariale decat maxim 1/3 din salariu iar daca ai mai multe retineri maxim pana la 1/2 din salariu ...Restul este grav abuz al bancii !!!


Potrivit art. 728 alin. (1) din Codul de procedura civila, salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Alin. (2) din acelasi articol stabileste ca daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

Ordinea de preferinta a creantelor este prevazuta de art. 864 din Cod.




Ultima modificare: Luni, 19 Martie 2018
DenisRif, utilizator
Mulțumesc! Dacă îmi va aduce prejudicii acest abuz, ce pot face? Mă pot adresa la Protecția Consumatorului sau direct instanței de judecată?
Art 728 al 1 din Noul Cod de Procediră Civilă se referă la orice fel de rețineri, indiferent că le face banca direct sau doar la cele facute prin intermediul executorilor judecătorești?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intai faceti o cerere de deblocare a restului salariului si daca refuza atunci puteti face plangere penala impotriva directorului bancii respective care a decis blocrea si refuza sa va deblocheze.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se refera la absolut orice retineri cu trimitere la art. 864 CPC cum mentionam

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere salariu fsaromania fsaromania am primit la serviciu poprire pe salariu de la o banca. eu mai am rate la kruk (preluate de la bcr) dar nu mi se opresc pe stat, le platesc la banca. de la ... (vezi toată discuția)
Retinere salar si poprire salar alexandraoana alexandraoana Buna dimineata. Am urmatoarea nelamurire: Un salariat are o retinere din salariu (care NU este poprire infiintata de executor judecatoresc). Acum este ... (vezi toată discuția)
Poprire asupra salariului asaveid asaveid Care este suma maxima care se poate popri din salariul unui angajat care are 2 titluri executorii, 1/3 sau 1/2 din salariul brut? (vezi toată discuția)