avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... fostul sot ma hartuieste
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

fostul sot ma hartuieste

Buna tuturor,
fostul sot ma jigneste la telefon si ma ameninta ca imi ia fetita daca nu-i raspund la telefon. In plus, da telefon si rudelor mele si le jigneste. Ce pot sa fac? Stiu ca inregistrarea audio nu este o proba in instanta. Ce spune legea in aceasta situatie?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 11:53, 25 Octombrie 2009
Un copil nu poate fi "luat" ca si cand ar fi un obiect de care cineva dispune , fara a avea in vedere alte consideratii... de data aceasta , afective.

Asa incat , daca va mai ameninta , vreodata , in felul acesta (imi pare mai just sa va determine sa comunicati cu el recunoscand ca , de fapt , aceasta e finalitatea telefoanelor lui ) , inregistrati-l , si , ulterior , inchideti-i telefonul.

Poate se va linisti .Aceeasi pozitie , temporara , sa o aiba si rudele.
Si , daca nu-si tempereaza reactiile , si va creeaza un disconfort in continuare, sesizati politia/parchetul, plangerea penala prealabila avand ca obiect infractiunea de amenintare.

Si,totodata, puneti- i in vedere si consecintele actiunilor lui.
Daca va avea , oarecum , in minte , o reprezentare a acestora , poate , de buna voie , isi va regandi conduita.

Succes.
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna dimineata!
Codul Penal Art. 193. – Amenintarea
Fapta de a ameninta o persoanã cu sãvârsirea unei infractiuni sau a unei fapte pãgubitoare îndreptate împotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, dacã este de naturã sã o alarmeze, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã, fãrã ca pedeapsa aplicatã sã poatã depãsi sanctiunea prevãzutã de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintãrii.
Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.
Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.

Potrivit C.procedura pen. plangerea trebuie depusa la org de urmarire penala in 2 luni de la sav. faptei.
Daca va aflati in termenul legal,de doua luni,de la data savarsirii faptei despre care relatati,puteti formula plangere penala impotriva sotului dvs.pentru infractiunea de "amenintare",astfel cum este aceasta prev.de art.193 c.pen,fapta fiind sanctionabila cu amenda penala sau cu inchisoare de la 3 luni la 1 an.
In privinta temerilor dvs.ca sotul va poate lua copilul ,aceasta este neintemeiat deoarece,un copil ,din punct de vedere legal,poate fi incredintat doar printr-o hotarare judecatoreasca.
Cred ca sfaturile d-nei avocat Stoica va pot fi foarte folositoare si ar trebui sa le urmati.
Cereti organelor de cercetare penala sa inceapa urmarirea fostului sot ,constand in interceptarea telefoanelor,datorita palngerii depuse de dumneavoastra pentru amenintare si alte injurii aduse prin mijloace care nu pot fi demonstrate altfel.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Momentan instanta nu a stabilit un program de vizita a copilului (nu am cerut noi), eu i-am permis tatalui sa vina ori de cate ori a vrut. Grija mea cea mai mare este ca el va cere in instanta sa ia copilul la el din cand in cand (nu locuieste in acelasi judet). Mai am o intrebare si va multumesc anticipat pentru raspuns.
In cazul in care el continua sa aiba un comportament agresiv verbal fata de mine şi in situatia in care ar cere instantei posibilitatea de a tine la el copilul o perioada, as putea sa ma opun acestui lucru avand justificare comportamentul lui( si eventual probe). Ce sanse as avea. Eu prefer sa vina el la copil. Asa il am sub observatie.

Alte discuții în legătură

Poate fi acuzat de calomnie? schen123 schen123 Buna ziua Sunt divortata de 2 ani,copilul minor mi-a fost incredintat mie,program de vizita nu a fot cerut deoarece am zis ca ne intelegem de comun ... (vezi toată discuția)
Cum sa ne aparam de un "tata" obsedat? ContSters218056 ContSters218056 Dintr-o scurta relatie de concubinaj, fiica mea a nascut o fetita, care are acum 2 ani si 6 luni. Noi am insistat ca tatal sa fie trecut pe certficatul de ... (vezi toată discuția)
Sotul meu mi-a luat copilul inainte de a i-l incredinta instanta,ce ma sfatuiti sa fac? dima_mihaela dima_mihaela In urma casatoriei cu sotul meu a rezultat un copil , fetita in varsta de 4 ani , desi noi nu ne mai intelegem si el m-a dat afara din casa (bun comun dobandit ... (vezi toată discuția)