avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Respingere plata reparării pagubei produse?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Respingere plata reparării pagubei produse?

Am depus o petitie la o functionara de la o institutie publica la care nu am primit răspuns in termen de 30 de zile. Dupa ce au trecut cele 30 de zile, m-am dus din nou la institutia respectiva unde am insistat sa imi raspunda la petitie, insa degeaba..., nu mi s-a răspuns nici in 3 luni de zile.

Intamplator, am relatat cazul unei cunoștiinte, aceasta m-a sfatuit să ma adresez instantei de judecata in temeiul Legii 554/2004 a Contenciosului Administrativ. (Am notat legea pe un biletel).
Ajunsa acasă, am citit legea 554/2004, si m-am apucat să redactez actiunea impotriva institutiei ce nu vroia sa imi raspunda, solicitand ca instanța să oblige institutia sa imi raspunda la petitie.
Eu locuind in zona rurală, acțiunea am depus-o prin posta catre instanta Judecătoriei din zona mea.

Instanța mi-a trimis citatie, m-am prezentat la termenul fixat din citatie, iar acolo mi s-a adus la cunoștința că instanta Judecătoriei nu este instanta competentă spre soluționare a spetei, si va declina catre instanta competenta - Tribunal.

Peste cateva saptamani, mi-a venit citatie de la Tribunal, mi s-a adus la cunostiinta primul termen de judecata si drepturile mele.
Cu o saptamana mai inainte de primul termen de judecata, am depus înscrisuri cu motivele de admitere a acțiunii în care am precizat și o anumită sumă pe care părăta (institutia) să imi plăteasca ca daune morale pentru repararea pagubei cu privire la faptul ca nu mi-a raspuns la petitie conf. art. 8 din legea 554/2004.

Instanța Tribunal a transmis pârâtei solicitarea mea privind suma daunelor morale ce am solicitat-o.

Parata a comunicat instantei următorul răspuns:
Solicitările reclamantei prin care solicita obligarea părătului la plata daunelor morale in vederea repararii pagubei cauzate conf. art. 1 al. 1 coroborât cu art. 8 al. 1 din Legea 554/2004, revenderam ca CEREREA RACLAMANTEI PREZINTA O CERERE DE MODIFICARE A ACȚIUNII.
Conform art. 204 al. 1 din C.P.C, este prevăzut că reclamanta poate solicita modificarea cererii, sub sanctiunea decăderii, doar pana la primul termen la care a fost citata. In prezent, acest termen s-a depășit, si in solicitare, va rugam sa respingeti cererea modifocatoare.
-----------------------------------------------------------------
Ce as putea sa fac si se va intampla?
De fapt, asa cum vedeti, parata pune in vedere instantei Tribunalului că modificarea cererii, trebuia să o fac pana la primul termen la care am fost citata.
Oare la care termen se refera parata?
1) Primul termen de la instanta judecatorie care era instanta necompetenta?
2) Primul termende la instanta tribunal care este instanta competenta.

Va rog sa aveti in vedere că, dupa ce am primit citatia de la tribunal in care mi s-a adus la cunostinta primul termen de judecata, eu cu o saptamana mai inainte de primul termen de judecată, am depus inscrisuri si cererea privind obligarea părătei la plata daunelor morale pentru repararea pagubei.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
Narcisa_, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
sustineti-va si dovediti faptul ca ati trimis inainte cu o sapramana acea solicitare.
Inca nu s-a judecat dosarul, nu stiti ce sentinta se va pronunta.
Constat ca sunteti la stadiul intampinare raspuns la intampinare.
Daca va depaseste situatia va sfatuiesc sa va adresati unui avocat din zona sa va ajute.


Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
sustineti-va si dovediti faptul ca ati trimis inainte cu o sapramana acea solicitare.



Deja aveam in gand sa dovedesc instantei ca solicitarea privitoare la repararea pagubei am depus-o inainte cu o saptamana de primul termen fixat pentru judecata la instanta competenta (Tribunal).
Asa voi face.

Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:


Constat ca sunteti la stadiul intampinare raspuns la intampinare.



Da, sunt la stadiul intampinare la intampinare.
Intampinarea s-a efectuat la instanta Judecatorie, dupa care instanta judecatorie a constatat ca nu este competenta sa judece cauza, a declinat cauza către instanta superioara (Tribunal).
Odata ce dosarul a ajuns la Tribunal, Tribunalul mi-a comunicat CITATIA in care mi-a facut cunoscut primul termen de judecata si drepturile mele.
Pana la primul termen de judecata de la Tribunal, cu o saptamana mai inainte am depus cerere cu privire la obligarea paratei la daune morale fata de mine privind repararea pagubei, iar paratul a solicitat sa mi se respingă acest drept.

Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:


Daca va depaseste situatia va sfatuiesc sa va adresati unui avocat din zona sa va ajute.



E usor de zis, dar greu de ales un avocat.
De fapt, am relatat cazul la doi avocati, iar in schimb am primit raspunsuri diferite.
Pe care dintre cei doi avocati m-as fi putut baza?
Nu am ales nici unul dintre cei doi, de aceea am si apelat aici la serviciile avocat-net pentru a ma documenta si sa fiu mai sigura ceea ce am de facut.
Puteati sa intrebati 5 avocati si sa aiba opinii diferite,dreptul nu este precum matematica in care doi plus doi fac intotdeauna patru.Din punctul meu de vedere puteati solicita modificarea /completarea actiunii pana la primul termen care a avut loc la judecatorie .


CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Puteati sa intrebati 5 avocati si sa aiba opinii diferite,dreptul nu este precum matematica in care doi plus doi fac intotdeauna patru. Din punctul meu de vedere puteati solicita modificarea /completarea actiunii pana la primul termen care a avut loc la judecatorie .


Deci, din punctul de vedere al d-stră puteam solicita modificarea/completarea actiunii,
De ce din punctul de vedere si nu din punctul legal? Opinia cuiva (punctul de vedere) este deasupra unei legi?

Iar din moment ce instanta judecatoria nu era competenta sa judece cauza, declinand cauza catre instanta Tribunal, iar eu am depus cererea privind obligarea pârâtei la daune morale fata de mine privind repararea pagubei cu o saptamana mai inainte de primul termen de judecata la Tribunal, de ce parata a solicitat instantei Tribunal, respingerea solicitării mele privind obligația paratei la plata daunelor morale in vederea repararii pagubei cauzate conf. art. 1 al. 1 coroborât cu art. 8 al. 1 din Legea 554/2004, sub motivarea că CEREREA RACLAMANTEI PREZINTA O CERERE DE MODIFICARE A ACȚIUNII?

Adica, daca judecatoria nu s-a pronuntat cu o solutie printr-o hotarare, nefind instanta competenta sa judece cauza, atunci orice cerere printre care si cererea privind obligarea pârâtei la daune morale privind repararea pagubei, nu se ia in considerare daca cererea a fost introdusa pana la primul termen de judecată al instantei competente Tribunal?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa cum v=am spus eu consider ca va puteati modifica actiunea cf disp art 204 NCPC pana la primul termen la care ati fost legal citata,termen care a avut loc la judecatorie ,indiferent de faptul ca instanta respectiva era sau nu competenta.Modificarea actiunii facute chiar cu o saptamana inainte de termenul de judecata de la tribunal este tardiva ,lucru invocat si prin intampinare.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

Alte discuții în legătură

Daune morale se poate cere? _Alin_ _Alin_ Conform Legii Contenciosului Administrativ (Lg 554/2004, art 1), se prevede urmatoarele: (1) Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ... (vezi toată discuția)
Nelamurire contencios administrativ carlitosbest carlitosbest 1. Daca am facut o cerere de [b]modificare a cererii initiale de chemare in judecata[/b] (procesul actual este in instanta civila) catre contencios ... (vezi toată discuția)
Introducere actiune solicitare daune morale danaa1 danaa1 Daca am avut un proces in contencios administrativ, iar la instanta de contencios administrativ nu am solicitat daune morale de la institutia pârâtă, si am ... (vezi toată discuția)