avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Daca un proprietar care a participat la cumpararea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Daca un proprietar care a participat la cumpararea centralei termice a blocului doreste sa se debranseze, asociatia de proprietari ce actiuni poate intreprinde?

Daca un proprietar se debranseaza de la centrala blocului, poate fi obligat sa plateasca o taxa reprezentand caldura iradiata prin tevi, printr-o taxa de 20-25% din suma de plata pentru caldura?
Mentionez ca aceasta centrala a fost cumparata de proprietarii a 21 de apartamente din bloc - are acest proprietar o cota de proprietate de 4,76% din centrala de incalzire - prin aceasta clauza din contractul de cumparare asociatia de proprietari poate sa-i refuze debransarea?
Aceasta centrala termica functioneaza de 10 ani, va fi mult mai greu pentru apartamentele ramase conectate la aceasta sa suporte costurile de mentenanta (intretinere) si frecventele reparatii. Cine ramane responsabil pentru acea cota de 4,76% din proprietatea centralei termice a blocului?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
Tudorionascu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Tudorionascu , utilizator 18:12, 21 Martie 2018
Domnu' Tudor,
Daca omul vrea sa se debranseze, ce se intampla cu apartamentul sau, cum se va incalzi? Ce se intampla cu apartamentele vecine: sus-jos, dreapta-stanga? Daca este singurul care se deconecteaza, lucrurile se complica destul de tare.
In fine, eu va pot "trimite" la legislatie, dar sunt unii participanti la forum care se mai supara ca fac copii din Lege si apoi la lipesc aici...
Legea spune ca indiferent daca te deconectezi sau nu, sunt si niste costuri, asa-zise comune, care trebuiesc a fi achitate de cel deconectat.
De asemeni, tot Legea spune ca cel deconectat trebuie sa i se repartzeze costuri cu mentenanta instalatiei de incalzire, reparatii si toate alea.
Textul corect din Lege (HG nr. 1588, Sectiunea 1, art.32(3) este asa:
Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.
Stima, AG
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
Adam Grecu, utilizator
Multumesc pentru raspuns, domnule Adam Grecu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza caldura comuna? lecalavinia lecalavinia intr-un bloc de locuinte unde sunt apartamente incalzite de radet si apartamente care au centrala proprie,cheltuielile cu incalzirea partior comune este ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli de încălzire la un bloc prevazut cu centrală termică dar la care exista proprietari debranșati care au centrale proprii de apartament Prahova Prahova Buna seara. Ne aflam in situația in care blocul nostru dat in folosință in 1995 era alimentat cu apa calda si caldura printr-un canal termic de la o ... (vezi toată discuția)
Plata racordului aferenta instalatiei de incalzire 01dorina 01dorina Buna ziua, In blocul in care locuiesc sint 6 apartamente care au centrala proprie instalata, iar restul de 10 ap au ramas bransate la Colterm.La subsolul ... (vezi toată discuția)