avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata racordului aferenta instalatiei de incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata racordului aferenta instalatiei de incalzire

Buna ziua,
In blocul in care locuiesc sint 6 apartamente care au centrala proprie instalata, iar restul de 10 ap au ramas bransate la Colterm.La subsolul blocului s-a facut o modificare a instalatiei de incalzire ,adica s-a inlocuit un racord care face legatura intre teava care vine de la Colterm si instalatia de incalzire a blocului.(ptr ca pierderile de caldura sa fie cat mai mici)As dori sa stiu daca toate apart platesc acest racord s-au doar cei care au ramas bransati la Colterm?
Ce temei legal exista ptr plata acestui racord si de catre cine(toate apart s-au doar de cei care au ramas bransati la Colterm s-au poate cei care s-au debransat)?

Multumesc,
Din start va spun ca la plata cheltuielilor cu reparatiile participa toate apartamentele din imobil, proportional cu cota - parte indiviza de proprietate.
Temei legal: H.G. nr. 1588/2007, cap. III, Sectiunea 1, art. 32 (3)
- Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Prin efectuarea acelui racord - cum ii spuneti dvs., se are in vedere ca in sezonul urmator, agentul termic sa nu mai circule prin tot blocul (generand pierderi, deci costuri), ci circulatia va fi limitata doar pentru apartamentele bransate, pe cat posibil. In aceste conditii, trebuie sa aveti grija ca vor fi apartamente unde tevile verticale nu vor mai fi incalzite, astfel incat costurile cu incalzirea spatiilor comune sa fie diminuata. Probabil ca as. prop. cunoaste aceste lucruri, dar este bine sa va informati din timp...
Da ,dar cei care au instalat centrale proprii , ca sa-si poata instala centrala au avut nevoie de la ceilalti vecini de acordul de debransare de la instalatia de incalzire comuna a blocului, acest acord s-a trimis impreuna cu tot dosarul ptr acceptare la Colterm si abia dupa ce s-a acceptat de Colterm , au venit cei de la Colterm si i-au taiat de la instalatia de incalzire (debransat)
De ce,cei care s-au debransat de la instalatia de incalzire comuna ,instalindu-si centrale proprii , trebuie sa contribuie si ei la plata reparatiilor,inlocuirilor unor parti din instalatia de incalzire de la care s-au debransat ?
De ce? Pentru ca deocamdata sunt majoritari cei care sunt inca bransati la sistemul public. Cand acestia vor fi in minoritate, hotararea va fi luata de cei debransati.
@01dorina

Ca sa intelegeti de ce trebuie sa platiti am sa va spun ca toata infrastructura blocului (scarii) este proprietate comuna si ca fiecare proprietar are in acea infrastructura partea lui, cota-parte indiviza.
Cand v-ati deconectat de la sistem ati renuntat la folosirea si nu la proprietatea asupra acelei cote indivize.
Ca proprietar trebuie sa va ingrijiti de cota-parte indiviza pe care o aveti in cladire in aceeasi masura in care va ingrijiti de proprietatea individuala, de apartament.
De aceea in HG 1588/2007 exista acel articol pe care vi l-a citat @Adam Grecu mai sus.

Vecinii dv. au fost de acord sa va deconectati ca sa aveti posibilitatea sa va creati in apartament conditii mai bune de trai, dar nu v-au acordat si dreptul de a nu mai participa la cheltuieli legate de proprietatea comuna care va apartine tuturor. Daca vecinii dv. nu v-ar fi dat acel acord, dv. ati fi ramas "agatata" de sistemul de incalzire centrala si asta v-ar fi nemultumit, nu? Desi exista si un aspect moral in aceasta chestiune, nu asta e principiul legii, ci proprietatea. O aveti, nu puteti renunta la ea decat odata cu apartamentul si trebuie s-o intretineti.

Daca vreti o comparatie este ca si cum aveti pe balcon un ghiveci pe care nu-l mai folositi, dar il pastrati ca poate odata si-odata va va fi folositor. Pentru moment ati renuntat la folosirea lui, dar cand faceti curatenie in balcon, curatati si sub el, il stergeti si pe el de praf, ca altfel ar crea un aspect urat balconului. Si il curatati si pe el pentru ca este al dv. si este legat intrinsec de restul proprietatii pe care o folositi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuire tevi de incalzire de la subsolul blocului fdali fdali Buna ziua, Am si eu o nedumerire:locuiesc la bloc, am centrala termica de apartament,iar ptr intocmirea dosarului necesar ptr a monta centrala termica de ap. ... (vezi toată discuția)
Asociatie de locatari si furnizorul colterm in timisoara ioni69 ioni69 Buna ziua, Doresc sa va consult intr-o problema legata de furnizarea Agentului Termic de catre regia locala Colterm in Timisoara. Suntem o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Tevile de caldura de la subsol e_creanga e_creanga Suntem 12 apartamente cu centrale termice pe gaz si 4 apartamente cu incalzire de la CET.Nu exista repartitoare de caldura dar avem la subsol ... (vezi toată discuția)