Buna ziua,
Subt interesata sa particip la licitatie pentru o casa aflata in executare silita insa cabd am fost sa o vad m-a abordat proprietarul spunand ca se afla in al doilea proces cu banca. Licitatia va fi saptamana viitoare iar executorul spune ca ei nu stiu nimic.
Risc ceva daca voi cumpara casa in acest caz? Ce se intampla daca eu devin proprietar si fostul proprietar ar putea castiga acest proces cu banca?
Se poate ca proprietarul actual sa nu vrea sa evacueze casa? Are acest drept daca procesul nu este incheiat?
Va multumesc!
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Ce riscati? Intoarcerea executarii (În toate cazurile în care se desființează titlul executoriu sau însăși executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării, prin restabilirea situației anterioare acesteia. Cheltuielile de executare pentru actele efectuate rămân în sarcina creditorului.). Dvs. riscati sa umblati dupa bani si sa-i recuperati greu sau sa nu-i mai recuperati deloc.
Multumesc pentru raspunsuri!
Exista vre-o varianta in care ne putem proteja de aceasta intoarcere a executarii? Se poate sa se stipuleze in contract faptul ca in cazul in care castiga creditorul procesul va plati banca despagubiri, sau o alta formula in care eu sa raman cu casa?
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu stiu despre ce contract vorbiti, pentru ca in situatia dvs., de regula, se intocmeste un proces verbal de licitatie si un act de adjudecare, nu un contract, in fine ... Daca se restabileste situatia anterioara, inseamna ca debitorul va lua casa, iar dvs veti lua banii, insa in timp ce casa este inamovibila, banii sunt extrem de amovibili si fluizi, adica nu-i veti gasi in locul in care i-ati plasat (mai ales daca sunt distribuiti) si va trebui sa le luati urma si sa va valorificati dreptul de creanta asa cum face orice creditor. Exista un risc. Iar o tehnica infailibila de protectie nu exista, pentru ca daca ar exista toata lumea ar apela la ea. Oricum, pentru o asemenea procedura este indicat sa aveti un suport de specialitate.
Am verificat cu un avocat si proprietarul se pare ca nu are in prezent nici un proces cu banca. A avut o contestatie si a fost respinsa. Desi eu cand am fost sa vizitez pe exterior imobilul m-a abordat proprietarul si probabil ca a vrut sa ma sperie spunand ca este la al doilea proces cu banca.
In conditiile in care proprietarul nu are nici un proces pe rol, imi spuneti va rog ce riscuri imi asum eu cumparand acest imobil?
Multumesc!