avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare imobil Prima casa
Discuție deschisă în Executare silită

Executare imobil Prima casa

Buna seara! Spuneti-mi va rog daca un imobil luat prin Prima casa poate fi executat dupa 5 ani de la achizitionare de o alta banca unde exista o datorie pentru un alt credit.Mentionez ca pentru imobil nu exista nicio restanta.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 15:58, 24 Martie 2018
Da, in principiu se poate intampla acest lucru. Insa conteaza foarte mult sumele datorate care sunt in joc si valoarea imobilului luat cu prima casa si cat anume s-a platit din el, pentru ca este foarte posibila situatia in care creditorul care va executa sa nu incaseze efectiv nimic din suma (dar asta nu va incalzeste pe dvs., atata vreme cat executarea poate fi demarata si imobilul scos la vanzare).
Imobilul este luat din 2015 pe o perioada de 30 de ani si evaluat la 25000 euro, iar cealalta datorie este de aproximativ 20000 lei.Multumesc frumos!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decizia ICCJ 32/2017 schimbă total practica judiciară în privința executărilor silite asupra imobilelor achiziționate prin programul Prima Casă.
`
Decizie ICCJ 32/2017: Imobilele Prima Casa Nu Pot Fi Executate Silit De Catre Alti Creditori Tip Recuperatori De Creante Chirografari.
`
ICCJ A Decis:
- Imobilele Prima Casa Nu Pot Fi Executate Silit De Catre Alti Creditori Decat Cu Acordul Ministerului Finantelor Dar Si Al Bancii Finantatoare.
- Recuperatorii De Creante Vizati De Decizie - Nu se mai pot apropia de imobilele PRIMA CASA.

Decizia vine in ajutorul tuturor celor executati prin creditele Prima Casa, astfel efectul CONCRET al deciziei il vizeaza in primul rand faptul ca orice alt creditor in afara de creditorul initial ipotecar nu mai are dreptul sa execute silit aceste imobile.

ATENTIE - Ce s-a schimbat?
Situatia pana acum era destul de greoaie pentru debitori, fiindca ar fi putut avea un credit tip “punte” prin care sa-si fi asigurat avansul iar daca acel credit mic nu ar fi putut fi restituit sau pur si simplu debitorul ar fi apreciat ca este mai “importanta” plata unui credit ipotecar atunci acel creditor ce nu avea o ipoteca asupra imobilului prima casa, ar fi putut lesne sa execute silit imobilul achizitionat prin Prima Casa si astfel Banca finantatoare sa fi declarat scadent anticipat acel credit ipotecar.

Astfel, decizia 32 lamureste acest aspect stabilim ca niciun alt creditor nu poate executa silit acel bun imobil de tip Prima Casa!

Decizia nr.32 în dosarul nr.4150/1/2016

Admite sesizarea formulată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a civilă, în dosarul nr. 27.932/303/2015, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

Sintagma „interdicţia de înstrăinare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani”, cuprinsă în prevederile art. 1 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă”, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, se interpretează în sensul că imobilele asupra cărora este instituită interdicţia de înstrăinare nu pot face obiectul unei executări silite pornite la cererea unor creditori chirografari, fiind alienabile condiţionat de acordul Ministerului Finanţelor Publice şi al băncii finanţatoare.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 15 mai 2017.

Recuperatorii de creanta din nou secerati!

Cum si cui se i se va aplica decizia?
Aveti o contestatie la executare aflata pe rol? Atunci folositi aceasta decizie pentru desfiintarea executarii silite in ipoteza in care sunteti executat silit pentru un imobil achizitionat prin Prima Casa.

Autor: av. drd. Cuculis

Sursa: avocat@indrumari-juridice.eu


Decizia nr. 32/2017;
Complet DCD/C;
O.U.G. nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă”:

Art. 1 alin. (7) Imobilele asupra cărora este instituită interdicția de înstrăinare nu pot face obiectul unei executări silite pornite la cererea unor creditori chirografari, fiind alienabile condiționat de acordul Ministerului Finanțelor Publice și al băncii finanțatoare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2018
Dapix, utilizator
Va multumesc pentru lamuriri insa, din cate inteleg baza asta legala este valabila pe toata durata derularii contractului de credit Prima casa sau doar pentru primii 5 ani de la achizitionare? Va multumesc anticipat!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Desi decizia Iccj 32/2017 poate fi de interes in anumite spete, in aceasta discutie este off topic, adica nu raspunde intrebarii din primul mesaj (este insa de apreciat buna intentie a distinsului user, fapt pentru care merita aprecierea noastra).
@ DanaBM, asa cum v-am spus in primul mesaj, puteti fi executata silit pe imobilul achizitionat prin programul prima casa, dupa ce expira clauza de inalienabilitate si insesizabilitate. De ce v-am intrebat de valori? Pentru ca, cu cat datoria (cea de 20.000 lei) catre celalalt creditor este mai mica, cu atat este mai rau pentru dvs, deoarece creditorului îi va fi facil sa va constranga sa platiti prin demararea executarii silite (creantele mici functioneaza pe post de sperietoare mai bine decat cele mari, cand debitorul oricum nu are nimic de pierdut daca datoria este mare in raport cu valoarea imobilului).

Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2018
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un bun ipotecat poate fi executat de altcineva? ianos ianos Daca am apartamentul ipotecat la o i.f.n o alta banca poate sa execute silit acel apartament? (vezi toată discuția)
Ipoteca bancii pe 15 ani si...alti creditori Irina S. Irina S. Daca exista un imobil ipotecat de catre banca, pe o perioada de 15 ani dar intre timp apar alti creditori chirografi, ce se intampla cu bunurile ipotecata in ... (vezi toată discuția)
Executare silita pe un imobil al bancii hobbystyle hobbystyle Buna ziua In urma datoriei neachitate la termen(20000 euro)catre o persoana fizica,tribunalul a hotarat executare silita asupra bunurilor imobile. Bun imobil ... (vezi toată discuția)