avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie de concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie de concediere colectiva

Buna seara! Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema:
1. Intr-o societate comerciala, in vederea rentabilizarii, se decide concedierea colectiva a unui numar de angajati. Consiliul de Administratie decide, prin Hotarare ca disponibilizarile efective ale angajatilor sa inceapa de ex. cu data de 01 decembrie 2017. Deciziile de concediere au fost emise de Directorului General cu data de 01 noiembrie 2017 (deci cu o luna mai devreme), astfel salariatii au fost disponibilizati la inceputul lunii noiembrie 2017. Decizia este valabila sau este nula, tinand cont ca s-a emis prin incalcarea hotararii unui for ierarhic superior?
2. Societatea respectiva, a notificat ITM, ANOFM, sindicat ca propune inceperea emiterii deciziilor de concediere colectiva de la data de 05 noiembrie 2017, in realitate acestea au fost emise (deci datate) si inaintate sub semnatura angajatilor cu cateva zile mai devrevreme de data de 05 noiembrie 2017. Este legal?
3. Hotararea CA si notificarile anterior mentionate, printre altele, au stat la baza emiterii preavizului si a deciziilor de concediere colectiva.
Cunosc faptul ca aceasta speta se poate rezolva in instanta dar pe mine ma intereseaza sa stiu daca decizia de concediere este valabila sau este nula. Situatia este reala si dupa mine este bizara dar nefiind jurist, solicit o opinie avizata. Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2018
vigu34, utilizator
Cel mai recent răspuns: vigu34 , utilizator 18:32, 8 Mai 2018
Valabilitatea sau nulitatea unei decizii de concediere este greu de stabilit pe Forum fara a avea si documentele respective.

Potrivit legii, angajatorul are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
Va multumesc pentru raspuns! Perioada mentionata de dvs. s-a respectat. Nu s-a respectat Hotararea CA, document ce a stat la baza emiterii deciziilor de concediere prin mentiune scrisa in preambulul deciziei ("......conform Hotararii CA nr...........Directorul General.......DECIDE....)
Dvs aveti posibilitatea de a ataca in instanta decizia de concediere in termen de 45 de zile de la data comunicarii acesteia. Puteti invoca in contestatie aspecte referitoare atat la nerespectarea conditiilor de forma, cat si aspecte privind incalcarea conditiilor de fond.
Extras din Codul Muncii Art. 72

(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) trebuie să cuprindă toate informaţiile relevante cu privire la intenţia de concediere colectivă, prevăzute la art. 69 alin. (2), precum şi rezultatele consultărilor cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, prevăzute la art. 69 alin. (1) şi art. 71, în special motivele concedierilor, numărul total al salariaţilor, numărul salariaţilor afectaţi de concediere şi data de la care sau perioada în care vor avea loc aceste concedieri.

Art. 78

Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

Cred ca e posibil
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2018
vigu34, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva Michaela_D Michaela_D Buna ziua, Datorita dificultatilor economice, in sensul ca luna de luna suntem pe pierdere, conducerea societatii a hotarat sa trimita in somaj jumatate din ... (vezi toată discuția)
Concedieri colective Carmen Curelea Carmen Curelea Am un Caz: Firma la cre lucrez are incepute procedurile pentru concedieri colective- respectiv discutiile cu sindicatele, inaintare adresa de notificare la ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva, formular de adresa catre agentia de somaj mamy_taty67@yahoo.com mamy_taty67@yahoo.com Buna seara Lucrez intro societate cu 29 de angajati , si din cauza conditiilor economice actuale ,au fost obligati sa isi restranga activitatea fiind ... (vezi toată discuția)