avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificari la fisa postului fara consimtamantul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificari la fisa postului fara consimtamantul angajatului

Angajatorul poate modifica si/sau completa fisa postului salariatului, in timpul executarii contractului de munca, fara consimtamantul salariatului?
Dupa regulamentul intern al angajatorului meu, cica da. Este legal?
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2018
Sunrunner, utilizator
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 08:33, 2 Aprilie 2018
E o nuanta aici. Societatea are dreptul sa traseze sau sa schimbe sarcinile angajatului in functie de nevoile proprii, dar o poate face in anumite conditii, desi fisa postului face parte integranta din contract. Cazurile de modificare a contractului individual de munca cu acordul salariatului sunt expres prevazute de codul muncii si nu se refera la fisa postului.
Fisa postului se comunica angajatului iar noile obligatii trebuie sa aiba legatura cu studiile, pregatirea si experienta angajatului. Angajatul nu poate fi tras la raspundere pentru neindeplinirea unei sarcini ce nu i-a fost comunicata. Deci o fisa de post nesemnata de salariat e ca si un contract de munca nesemnat de salariat (e nul) si nu ii este opozabila. Pe de alta parte, daca salariatului i se inmaneaza fisa postului dar nu este de acord cu ea, poate face demersuri scrise pentru modificarea ei, motivat, fireste. Restul e negocierea si vointa partilor.
In realitate, refuzul de a lucra ce ti se da sa faci in limita programului de lucru desi ai pregatirea necesara echivaleaza in opinia mea cu dorinta de a pleca de la acea firma, pentru ca in mediul de afaceri actual firmele sunt intr-o permanenta schimbare, au clienti noi cu cerinte noi, prin urmare si angajatii ar trebui sa se adapteze.
Poate parea dur, dar oriunde in lume (si aici ma refer la tarile mai asezate decat noi), atunci cand nu te mai intelegi cu seful / colegii iar mediul de lucru devine unul prea stresant pentru tine, iti vezi de viata mai departe la un job mai bun. Numai la noi intalnesc mentalitatea aceasta de "scaiete", mai ales la angajatii de la stat care considera ca de-acolo trebuie sa iasa la pensie. Iar aceasta mentalitate se vede unde duce: la cea mai slaba productivitate a angajatilor din Uniunea Europeana.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2018
adema1980, utilizator
Peste tot este cate o nuanta, ce-i drept. Si Basescu ne-a spus ca daca nu ne convine cum suntem platiti in Romania, suntem liberi sa parasim tara. Aceasta modificare fara consimtamantul angajatului poate fi si o portita catre abuzul de putere si fortarea persoanelor incomode sa paraseasca locul respectiv de munca.
Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Spre exemplu, unei colege i-au adus completari la fisa postului, prin care este obligata sa fie loctiitoarea sefei de sectie, in toate cazurile in care aceasta lipseste (fara insa a i se acorda si indemnizatia de conducere pe perioada in care indeplineste aceasta functie) si deasemenea, i-au adaugat si functia de responsabilul calitatii (tot fara a i se acorda vreun spor la salariu) pe langa obligatiile pe care le avea deja. Sefa sta in concediu (strategic, chiar in perioadele in care ar trebui sa ia decizii importante, fugind astfel de raspundere) si primeste si sporul, iar loctiitoarea e pusa in situatia sa decida in locul ei si sa isi asume raspunderea.
A semnat fisa postului modificata, fara sa conteste nimic, de teama unor sanctiuni care sa duca la desfacerea contractului de munca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2018
Sunrunner, utilizator
Speta descrisa de dvs e un abuz, dar nu o ilegalitate. Poate solicita efectuarea unui control de la ITM. Daca pentru fiecare drept pe care il cere sau il expune ii e frica ca va fi data afara...cred ca nu mai are rost sa mai scriu odata aceleasi lucruri. Acum depinde si de natura jobului. Sicane se pot face si invers, nu numai de catre sef subalternului....


Editare : citare raspuns anterior
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Intrebare pt cei mai pregatiti avocati! razvandicu razvandicu dupa cum am citit parerile unor avocati si juristi de pe acest forum si a altora cu care am mai discutat s-a format 2 pareri diferite si cum e si normal ... (vezi toată discuția)
Cumul de functii/lipsa fisa postului Gonzales1006 Gonzales1006 Buna ziua, Daca ma puteti ajuta cu urmatoarele. In momentul de fata am 3 decizii, dupa cum urmeaza: 1. Decizie pe functia responsabil SSM, in cadrul ... (vezi toată discuția)
Schimbare temporara functie gheorghita gheorghita Buna Am urmatoarea speta la care ma tot gadnsec pentru a-i gasi solutia optima si legala de rezolvare a acesteia . Doresc sa numesc o persoana ... (vezi toată discuția)