avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... resurse umane
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

resurse umane

Lucrez intr-o institutie de stat cu autofinantare.Din 1998 Prin decizie data de directorul de atunci mi s-a încredinţat cărţile de muncă,iar ulterior am absolvit cursurile de inspector resurse umane.Anul acesta fostul director a binevoit să-i încredinţeze d-nei contabile şefe întocmirea statelor de funcţii ca să nu văd eu prea multe pentru că sunt omul care nu suportă hoţia şi excrocheria.de fapt cine falimentează o intreprindere sau o instituţie?Directorul şi contabilul şef.
Acest director mi-a luat statele de funcţiuni în urma unui conflict intre mine şi cei doi.Venise de la minister revocarea din funcţie a directorilor şi contabililor şefi din instituţiile deconcentrate.Contabila şefă auzind acestea şi-a depus cerere pe un post de execuţie,ca şi contabil numai ca să rămână în serviciu.A venit la mine după ce s-a înţeles cu directorul zicându-mi să întocmesc statul de funcţiuni după cum îmi dictează ea.Fără să existe alt post de economist în organigrama instituţiei şi în statul de funcţiuni.Eu l-am întocmit cum mi-a impus ea dar am refuzat să-l semnez.Atunci directorul, subtil,fără să-mi impună automat i-a plasat statele de funcţiuni ei ca să nu mai văd când primeşte ea câte un spor în plus.
O afirmaţie este că OSPA este o sursă de îmbogăţire pentru directori şi contabili şefi,iar angajaţii stau în prezent fără salar de 4 luni încheiate.Sesizări au fost făcute dar s-au muşamalizat toate şi fiind prea mică mor cu dreptatea în mînă. Instituţiile OSPA ar trebui cel puţin să activeze la nivel regional iar restul desfiinţate.Sunt bani aruncaţi pentru aceste instituţii în vânt.Sau cel puţin în cadrul Direcţiilor agricole înfiinţate servicii cu doar 3-4 ingineri pedologi şi 2 laborante în laborator iar restul sunt în plus.
Vreau ca în viitor să predau altcuiva cărţile de muncă şi tot ce se ţine de resurse umane.Vă întreb dacă d-na care este casieră şi magazioneră dar este tot economist în statul de funcţiuni poate să preia cărţile de muncă.O altă colegă a terminat facultatea administratie publica şi poate ea să lucreze cu cărţile de muncă.Cine este legal să îndeplinească funcţia de responsabil resurse umane?Vreau o explicaţie pe bază legală dacă se poate.Sunt încă foarte multe probleme în această instituţie dar nu există dreptate.
Maria
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 14:31, 26 Octombrie 2009
nu cred ca existe o lege care sa stabileasca cine sa indeplineasca o anumita functie.
Prin lege pot fi doar impuse anumite specializari sau studii pentru anumite posturi.
De exemplu, un inspector de resurse umane trebuie sa aiba un curs de inspector resurse umane
Din punctul meu de vedere, trebuie sa stiti ca nu oricine are dreptul de a tine Catile de Munca ci cel care este indrituit prin lege, sfatul meu este sa le predati directorului si sa faca el ce doreste cu ele.
In ceea ce priveste dosarele de personal, poate sa le tina oricine intruneste conditiile minime, dar numai cu dispozitia directorului si completarea fisei postului.
In conformitate cu prevederile din Legea nr. 130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă, pentru a tine carnetele de munca angajatorii au anumite obligatii si sa aiba aprobarea ITM-ului,aprobare conform Ordinului 747/1999.

Pentru a avea aprobare de a scrie in cartile de munca si, implicit, de a le gestiona, nu exista o prevedere expresa privind specializarea.
Ca dovada, inspector de resurse umane poate fi cineva cu studii superioare dar si cineva cu studii medii.
Ca o dovada este si faptul ca in dosarul care trebuie depus se specifica diploma de bac sau studii superioare.

Deci, oricine are curs de inspector RU poate tine cartile d emunca daca, in prealabil, a luat aprobare de la ITM pe baza unui dosar depus si a sustinerii unui examen

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare economist valeapetre valeapetre In institutia publica X postul de economist este unic. In prezent postul de economist este vacant prin plecarea economistului.In fisa post avea resurse umane ... (vezi toată discuția)
Functii de conducere tamas_letitia tamas_letitia Oficiile de Studii Pedologice si Agrochimice sunt institutii cu personalitate juridica, finantate din venituri proprii (Hotararea 751/21 iulie 2010,art.6 si ... (vezi toată discuția)
Obstructionare in activitatea consilierului juridic azul azul Dragi colegi, de curind am reusit sa ma incadrez, prin concurs, intr-o institutie publica. Insa bucuria a fost de foarte scurta durata, deoarece m-am trezit ... (vezi toată discuția)