avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Precontract achiziție apartament înainte de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Precontract achiziție apartament înainte de căsătorie. Care va fi situația bunului după achitare, va trebui să-l împart dacă pe contract voi apărea ca fiind căsătorită?

Buna ziua,
Sunt divortata de 9 ani si in prezent am o relatie cu un domn .
In momentul de fata am achizitionat o casa ,urmand ca in luna august anul acesta sa platesc constructorului ultima transa de bani.Precontractul de vanzare cumparare este pe numele meu.In luna mai vreau sa ma casatoresc.As dori sa stiu daca dupa casatorie aceasta casa devine bun comun daca pe contractul de vanzare cumparare voi apare ca fiind casatorita ?Dupa divort sau deces va trebui sa impart aceasta locuinta cu cineva?Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
E musai sa intabulati casa ca bun propriu, asa ca adoptati la casatorie regimul separatiei de bunuri.
la deces, in caz ca decedati inaintea lui, oricum ar fi, domul mosteneste parte din casa , nu stiu in ce cota, conteaza cu ce grad de rude intra in concurs.
Devine bun comun pe comunitatea legala de bunuri, dar puteti reglementa acest aspect.
Daca va fi bun comun, il vetyi imparti cu eventualii lui mostenitori sau nu, in functie de ce alte bunuri si/sau avere are domnul, ce testament lasa ori ba.
Sau, va puteti casatori in regimul comunitatii legale de bunuri (daca asta intentionati initial) iar la momentul cumpararii bunului obtineti din partea sotului o declaratie (daca este de acord sa o dea, evident) cum ca este de acord ca desi sunteti casatoriti, bunul cumparat sa fie intabulat doar pe numele dvs, ca bun propriu, pretul apartamentului, inclusiv ultima rata reprezentand bun propriu, banii fiind castigati de dvs. inainte casatoriei. De principiu, modalitatea sugerata functioneaza in sensul ca veti aparea in contract si in cartea funciara ca unic proprietar iar in caz de divort sotul nu poate avea pretentii asupra bunului, recunoscand prin declaratia respectiva ca nu a achitat nici un ban in contul imobilului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e ok cu declaratie de schimbare a regimului matrimonial, acela este un act bilateral si nu se obtine prin declaratii. E o derogare de la regimul comunitatii legale.
De acord ca nu e ok cu declaratie de schimbare a regimului matrimonial. (daca se obtine prin declaratii sau nu, asta e discutabil, dar asta nu are nicio legatura cu speta discutata)
Daca veti citi din nou raspunsul meu, veti intelege, poate, ca ce incercam sa sugerez e obtinerea unei declaratii prin care sotul recunoaste calitatea de bun propriu a imobilului, astfel incat notarul public va putea redacta fara ezitare contractul in sensul in care bunul este propriu conform art 340 lit g. Cu aceasta declaratie imobilul se va intabula doar pe numele cumparatoarei si tot aceasta declaratie o va putea apara de pretentii ulterioare ale sotului/mostenitorilor acestuia.

Alte discuții în legătură

Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)
Conventie sau comunitate legala albinnuta albinnuta Buna ziua!!! Am o garsoniera dobandita inaintea casatoriei. Ce trb sa fac...as vrea ca, daca la un posibil divorț el sa nu aibă parte...credeți ca se ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii ale soților în noul cod civil Antoanela Geaman Antoanela Geaman Noul cod civil nu mai prevede ca bunuri propii ale sotilor bunurile dobandite inainte de casatorie. Ce consecinte apreciati ca va avea inlaturarea acestei ... (vezi toată discuția)