avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu de risc maternal

Buna ziua! Am depus la HR in data de 07.03.2018,o scrisoare medicala de la ginecologul curant in care solicita sa mi se intocmeasca dosar de concediu de risc maternal,in baza unui diagnostic precis si clar. Medicul de medicina muncii a refuzat,pe motiv ca diagnosticul meu este o boala si nu un risc maternal,deci ei nu elibereaza concediu de risc maternal,in schimb imi recomanda sa imi iau concedii medicale pina voi intra in concediu prenatal(in momentul de fata am 15 saptamani de sarcina),dar pina la intrarea in prenatal,perioada concediilor medicale acumulate va depasi nr de 90 zile,ceea ce ma va trimite automat la Comisia Medicala,iar acest lucru nu este benefic pt evolutia sarcinii si starii mele de sanatate.Mentionez ca refuzul acordarii concediului de risc maternal se bazeaza pe faptul ca munca pe care o prestam este de birou,deci sezut 6h/zi,vorbit la telefon in tot acest timp,sub presiune si stres. As dorii sa stiu ce am de facut,pentru a beneficia pe drept de acest concediu de risc maternal,atat cat mai este de efectuat pina la mijlocul lunii iunie cand intru in prenatal. Va multumesc frumos si anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:56, 3 Decembrie 2019
Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale nu are atributii legale privind acordarea concediului de risc maternal. Aceste se pot emite doar de catre medicul de familie sau medicul de specialitate obstretica ginecologie.
Medicul specialist de medicina muncii doar avizeaza certificatele de concediu medical.
Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate din 05.01.2018 aprobate prin Ordin comun MS+CNAS nr. 15/ 1.311/ 2018 precizeaza:
Sect. a 6-a Concediul și indemnizația de risc maternal
-Art. 49 Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condițiile prevăzute de OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările și completările ulterioare.
-Art. 50 Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.
Reveniti la medicul ginecolog cu precizarile susmentionate.
Ma vad nevoita sa revin la intrebarea mea cu urmatoatele:
1- in baza SCRISORII MEDICALE de la medicul ginecolog cu recomandare de intocmire dosar pt CONCEDIU RISC MATERNAL,medicul de medicina muncii trebuie sa intocmeasca un raport medical cu raspunsul adecvat,care poate fi pozitiv sau negativ si care mi se aduce la cunostinta si pe care il semnez la HR.
2- stiu ca medicul de medicina muncii nu da concedii medicale.
3- stiu ca medicul de familie da CONCEDIU DE RISC MATERNAL,DAR NUMAI DUPA CE MEDICUL DE MEDICINA MUNCII APROBA DOSARUL DE CONCEDIU RISC MATERNAL.
4- in ce situatie trebuie sa ma aflu ca sa obtin aprobarea intocmirii dosarului de RISC MATERNAL de catre medicul de medicina muncii,tinand cont ca nu am voie sa stau in "pozitia sezut" asa cum imi recomanda medicul de medicina muncii in momentul de fata,ca mijloace de relaxare si odihna la locul de munca?
5- deci,intr-un final,am sau nu dreptul la CONCEDIU RISC MATERNAL,pt faptul ca nu pot muncii in pozitia sezut,nu ma pot deplasa pe distante mari pt a ajunge la munca si inapoi spre casa,in mijloace de transport in comun?
5- astept raspuns la aceste adaugiri cu mii de multumiri.
Recomandarile medicale primite de la medicul de familie/ medicul de specialitate, nu sunt obligatorii pentru medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Medicul de medicina muncii are la dispozitie materialul intocmit de angajator cu evaluarea riscurilor profesionale si in baza acestui material plus a mentiunilor din dosarul medical al salariatului, se pronunta asupra oportunitatii.
Sunt aplicabile prevederile OUG nr. 96/ 2003
-Art. 5 (1) Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca, a caror lista este prevazuta in anexa nr. 1, angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca natura, gradul si durata expunerii salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e), in scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii.
(2) Evaluarile prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaza in rapoarte scrise.
-Art. 9 In cazul in care o salariata se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, in sensul celor prevazute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
Art. 12. -(1) Pentru salariatele care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c) si d) si isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat, angajatorii au obligatia de a le modifica locul de munca respectiv, astfel incat sa li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare.
(2) Medicul de medicina muncii stabileste intervalele de timp la care este necesara schimbarea pozitiei de lucru, perioadele de activitate, precum si durata perioadelor pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare.
(3) Daca amenajarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic si/sau obiectiv posibila sau nu poate fi ceruta din motive bine intemeiate, angajatorul va lua masurile necesare pentru a schimba locul de munca al salariatei respective.
Medicul specialist de medicina muncii are obligatia sa faca in scris, recomandarile mentionate la art.9 si la art.12, iar angajatorul sa le puna in practica.
Rapoartele scrise mentionate la art.5 al.(2) trebuie sa va fie puse la dispozitie.
Aveti posibilitatea sa sesizati DJSP si ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data daca va considerati nedreptatita si/ sau daca nu se respecta prevederile susmentionate.
Sunt angajata la program de 4h, lucrez doar de 6 luni, sunt studenta în anul 2 de facultate . Sunt însărcinată in 2 luni Întrebarea mea este :pot beneficia de risc maternal si de concediu maternal, iar apoi sa iau indemnizație de crestere copil ?
Trebuia sa deschideti o discutie noua in sectiunea - Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială.
Concediul de risc maternal, ca document se emite de catre medicul de familie sau medicul specialist ginecolog. Deoarece lucrati cu program de 4 ore concediul de risc maternal trebuie avizat de medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Pentru celelalte nelamuriri trebuie sa deschideti o noua discutie in sectiunea susmentionata.

Alte discuții în legătură

Am recomandare de la ginecolog pentru concediu de risc maternal, dar cei de la medicina muncii spun că e o aberație. cui trebuie să-i cer acest tip de concediu, cine îl acordă? Did27 Did27 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau mai multe informatii despre urmatoarea situatie. Sunt insarcinata in 5 luni si la ultimul control mi s-a dat de ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Ale.xa Ale.xa Buna ziua! Sunt insarcinata in 12 saptamani si datorita unui diagnostic de amenintare de avort am primit de la medicul specialist ginecolog scrisoare medicala ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal VLADUTZA07 VLADUTZA07 Buna Exista anumite posturi ( conform COR) pt care nu se poate acorda concediu de risc maternal chair daca ginecologul recomanda? Am o sarcina cu eminenta ... (vezi toată discuția)