Pentru a intelege mai bine acest proces puteti citi OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.
In mare procedura este urmatoarea:
-Salariata,angajata, anunta angajatorul In scris despre sarcina. La aceasta instiintare adauga si actul emis de medic care atesta asta.
-Angajatorul este obligat sa anunte medicul de medicina muncii si ITM ca are o salariata insarcinata. Termenul este de 10 zile de la data anuntari de catre salariata.
-In termen de 15 zile angajatorul impreuna cu medicul de medicina muncii, ITM si lucratorul SSM din cadrul firmei evalueaza locul de munca ( mai exact vede* daca conditiile de la locul de munca al salariatei sunt de natura a i afecta sanatatea sa sau a fatului)
Daca exista riscuri pentru sanatatea salariatei si/sau a fatului angajatorul este obligat sa le elimine pana la punctul in care nu mai prezinta pericol, sa schimbe postul salariatei cu unul ce nu prezinta riscuri sau sa aprobe concediul de risc maternal.
Daca situatia o cere* se poate modifica programul salariatei prin reducerea timpului de lucru cu o patrime.
-Concediul de risc maternal se elibereaza de medicul ce urmareste sarcina sau medicul de familie pe perioade de cate 30 de zile ( durata maxima nu poate depasi 120 de zile-adica 4 asemenea perioade) si pentru a fi platit trebuie avizat de medicul de medicina muncii cu care angajatorul are contract.
Gasiti ordonanta mai jos, cititi-o si reveniti cu intrebari, daca mai aveti
[ link extern ]