avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Am recomandare de la ginecolog pentru concediu de risc ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Am recomandare de la ginecolog pentru concediu de risc maternal, dar cei de la medicina muncii spun că e o aberație. Cui trebuie să-i cer acest tip de concediu, cine îl acordă?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau mai multe informatii despre urmatoarea situatie. Sunt insarcinata in 5 luni si la ultimul control mi s-a dat de catre medic o recomandare de concediu de risc, deoarece in ultimele 2 luni starea mea nu a fost foarte buna, am lesinat de nenumarate ori la metrou si prezentand stari de rau zilnice la munca. Am adus aceasta recomandare la actualul loc de munca, dar medicina muncii imi spun ca imi ofera toata conditiile pentru a-mi desfasura activitatea si ca este o " aberatie" acea recomandare. Ei spun ca nu au ce sa imi faca, chiar daca imi este rau si randamentul meu la munca tinde spre 0 si ca trebuie ca medicul sa imi dea concediu medical. Acum nu stiu ce sa fac si cui sa cer acest concediu pe o perioada mai indelungata. Ma puteti ajuta cu un sfat ? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 8 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:56, 16 August 2019
Buna ziua,
Starile de rau sunt cauzate de activitatea de la munca sau de problemele sarcinii?
Ce ocupatie aveti?
Si acel concediu nu este o 'aberatie' cum spune 'medicina muncii", este dreptul si obligatia medicului de familie sau specialist.
Buna ziua, Starile de rau sunt din cauza sarcinii. Acestea in mare parte sunt declansate de drumul foarte lung pana la munca si de sustinere interviurilor ( lucrez in departamentul de Resurse Umane si activitatea principala este de a sustine interviuri, unde de cele mai multe ori mi se face rau. Intradevar, este o munca de birou, fara efort si programul este redus la 6 ore, dar din pacate starea mea continua sa fie la fel. Am cerut sa ma duc la un consult si la medicina muncii pentru a le explica starile de rau in cursul orelor de munca, dar mi-au transmis ca nu au de ce sa ma duc la acest consult. Din cate am inteles, medicul de familie are nevoie de acest aviz din partea celor de la medicina muncii pentru a putea emite certificatul medical. As vrea mult sa inteleg unde trebuie sa apelez, mai ales ca din partea celor de la medicina muncii am primit acest raspuns cum ca este o " aberatie" si ca de multe ori medicul specialist sperie gravida. Multumesc frumos pentru interes si raspuns.
Lucati in domeniul privat?
Reducerea programului in ce baza s-a facut?
Daca nu gasiti intelegere la nivelul angajatorului va puteti adresa ITM-ului si DSP-ului.
Puteti discuta prima data cu medicul ce va urmareste sarcina sa va elibere concediu medical pentru o perioada si apoi sa intrati in concediul prenatal pentru a evita eventualele conflicte la locul de munca.
Da, lucrez in domeniul privat, iar reducerea programul s-a facut pentru a-mi asigura conditiile optime de munca pentru o gravida. Nu as vrea sa ajung la conflicte, as vrea doar sa inteleg acest proces. Nu inteleg nici de ce medicul specialist nu mi-a eliberat el acest concediu medical daca avea aceasta posibilitate si a preferat sa imi dea aceasta recomandare.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2019
Did27, utilizator
Pentru a intelege mai bine acest proces puteti citi OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.
In mare procedura este urmatoarea:
-Salariata,angajata, anunta angajatorul In scris despre sarcina. La aceasta instiintare adauga si actul emis de medic care atesta asta.
-Angajatorul este obligat sa anunte medicul de medicina muncii si ITM ca are o salariata insarcinata. Termenul este de 10 zile de la data anuntari de catre salariata.
-In termen de 15 zile angajatorul impreuna cu medicul de medicina muncii, ITM si lucratorul SSM din cadrul firmei evalueaza locul de munca ( mai exact vede* daca conditiile de la locul de munca al salariatei sunt de natura a i afecta sanatatea sa sau a fatului)
Daca exista riscuri pentru sanatatea salariatei si/sau a fatului angajatorul este obligat sa le elimine pana la punctul in care nu mai prezinta pericol, sa schimbe postul salariatei cu unul ce nu prezinta riscuri sau sa aprobe concediul de risc maternal.
Daca situatia o cere* se poate modifica programul salariatei prin reducerea timpului de lucru cu o patrime.
-Concediul de risc maternal se elibereaza de medicul ce urmareste sarcina sau medicul de familie pe perioade de cate 30 de zile ( durata maxima nu poate depasi 120 de zile-adica 4 asemenea perioade) si pentru a fi platit trebuie avizat de medicul de medicina muncii cu care angajatorul are contract.
Gasiti ordonanta mai jos, cititi-o si reveniti cu intrebari, daca mai aveti
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2019
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal Silvia Olteanu Silvia Olteanu Buna ziua! Am depus la HR in data de 07.03.2018,o scrisoare medicala de la ginecologul curant in care solicita sa mi se intocmeasca dosar de concediu de risc ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in prezent am concediu medical cod 1 de la medicul ... Hiei Hiei Buna ziua, In prezent am concediu medical cod 1 de la medicul specialist ginecolog si as vrea sa intru in concediu medical de risc maternal cod 15. Raportul ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru dosar concediu risc maternal danielavisoiu danielavisoiu buna ziua! doresc sa stiu exact ce acte am nevoie sa procur si ce documente am de completat pentru a ma prezenta cu dosarul complet la medicina ... (vezi toată discuția)