avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

Buna ziua,
Bunurile achizitionate inaintea casatoriei se impart la divort sau deces daca inaintea casatoriei nu s-a facut o separare de bunuri?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Miruna09 , utilizator 12:54, 27 Martie 2018
In cadrul lichidarii comunitatii de bunuri, fiecare dintre soti preia bunurile sale proprii, dupa care se va proceda la partajul bunurilor comune. In lipsa inventarului pentru bunurile mobile dobandite anterior casatoriei, se prezuma, pana la proba contrara ca bunurile sunt comune. Dovada ca un bun este propriu se poate face intre soti prin orice mijloc de proba.
In caz de divort doamna avocat are dreptate, bunurile chizitionate inaintea casatoriei sunt bunuri proprii in afara cazului in care prin schimbarea regimului matrimonial si adoptarea regimului conventioal, comunitatea legala a fost extinsa, Insa in caz de deces se nuanteaza putin probema, in sensul că sotul supravietuitor , daca accepta succesunea, are si o cota-parte din bunurile proprii ale lui de cujus.
Deci una este imparteala in caz de divort si alta este cea in caz de deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract sau act notarial Poizan Poizan Buna ziua, Sunt casatorita si doresc sa realizez un contract, sau un act notarial, prin care sotul renunta la toate bunurile mobile si imobile in caz de ... (vezi toată discuția)
Partajul fara divort insresuma insresuma Se poate face partajarea bunurilor mobile si imobile intre parteneri chiar daca nu sunt divortati? (vezi toată discuția)
Vanzarea unui imobil dobandit in timpul casatoriei Radu Aura Radu Aura Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt urmatoarea situatie. Daca in timpul casatoriei se achizitioneaza un imobil, pe actul de vanzare cumparare( pe actul de ... (vezi toată discuția)