avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intocmire testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intocmire testament

Buna ziua,
Matusa mea (are 87 ani) doreste sa faca un testament in favoarea mea pentru toate bunurile sale mobile si imobile.
Am rugamintea sa imi spuneti cu ce acte trebuie sa ne prezentam la notar si daca este posibil cam ce suma ar trebui achitata.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:50, 26 Octombrie 2009
Testamentul autentic întocmit la notar necesita prezentarea urmatoarelor acte:

actul de identitate

acte de proprietate - necesare pentru atestarea provenientei bunurilor ce se lasa prin testament.;)

Pentru autentificarea testamentului nu va trebuie decat actele de identitate!
Potrivit dispozitiilor art. 887 C. civ., „se poate dispune prin testament de toata sau de o fractiune din starea cuiva, sau de unul sau mai multe obiecte determinate”. Prin urmare, dupa obiectul lor, legatele pot fi universale , cu titlu universal sau particulare.
Pentru primele 2 tipuri de legate nu va trebuie decat actul de identitate , dar pentru legatele particulare va trebuie si actele de proprietate ale bunurilor care se lasa prin testament!B-)
Pe langa actele de identitate si actele de proprietate al celei care lasa mostenire testamantara,este bina sa aveti si certificat medical care sa ateste discernamantul si deplinatatea mintala necesara intocmiri actelor de dispozitie.
Poate fi intocmit si un testament olograf , care e scris , semnat si datat de mana celui care testeaza .
Ulterior , acesta e prezentat la notar , care incheie un proces verbal in acest sens.
Insa , din cauza conditiilor in care acest act poate fi redactat , e , cu usurinta , susceptibil de falsificare.

Forma autentica confera mai multa certitudine.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Eu recomand prezentarea la notar cu actele de identitate si un certificat medico-legal din care sa rezulte ca testatoarea are discernamant.
Este vorba de testarea tuturor bunurilor mobile si imobile ce se vor gasi la data decesului acesteia, astfel incat nu este necesara prezentarea actelor de proprietate ale bunurilor sale care, oricum pana la data decesului pot fi instrainate de aceasta, pe o cale sau alta, sau poate revoca testamentul, pe o cale sau alta, fie printr-o revocare tacita - alt testament in favoarea altei persoane, fie printr-o revocare expresa.
Costurile sunt minime, in jur de cateva zeci de lei. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament in favoarea unui minor pottyi pottyi Buna ziua, As vrea sa intreb, daca se poate face testament in favoarea unui minor (2 ani), si daca da, ce acte ar fi necesare? Multumesc. (vezi toată discuția)
Testament raul89 raul89 Buna ziua In cazul unui testament autentic nul pentru vicii de forma, in care testatorul doreste ca la moartea sa , 85% din averea imobila sa fie ... (vezi toată discuția)
Testament ENGFULL ENGFULL cineva m-a rugat sa-i fac un \"proiect \" de testament .... totul in favoarea unicului copil testamentul urmeaza sa fie autentic dar ... pana ... (vezi toată discuția)