avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau vanzare- cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau vanzare- cumparare

Buna seara.
Va adresez o intrebare la care am primit multe raspunsuri, dar m-am gandit ca ma puteti ajuta cu un sfat mai bun.
Tatal meu a mai fost insurat , iar din casnicia aceea are doua fete. Cand a divortat a lasat fostei sotii si celor 2 fete un apartament cu 2 camere si toate bunurile din el.
Dupa divort, s-a mutat cu mama mea, dar nu s-au mai casatorit si din aceasta relatie au rezultat 2 copii, eu si fratele meu. Parintii mei au luat impreuna un apartament cu 3 camere, in anul 1986, pe contractul de vanzare- cumparare figurand ambii parinti.
CARE ESTE SOLUTIA CA TATAL MEU SA NU MAI IMPARTA SI ACEST APARTAMENT CU SURORILE MELE, AVAND IN VEDERE CA ELE AU MAI MOSTENIT UN APARTAMENT?

VA MULTUMESC!!!!
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
petrubogdsn, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:20, 28 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parintii dvs figureaza in actul de proprietate al apartamentului ca si coproprietari in cote egale? adica 50%-50%?
In cazul acesta scenariile sunt dupa cum urmeaza:
Daca mama dvs este primul deces, tatal retine 50% din bunuri in proprietatea sa (care va fi imparita in 4 la moartea sa), cealalta jumatate fiind impartita in mod egal intre cei doi copii ai acesteia;
Daca tatal este primul deces, mama retine 50% in proprietate (care va fi impartita in 2 la moartea sa), cealalta jumatate fiind impartita in mod egal intre cei PATRU copii ai defunctului.
Dupa cum vedeti, avand in vedere ca parintii dvs nu sunt casatoriti, nu prea conteaza ordinea deceselor ci doar cotele din proprietate pe care le lasa mostenire. Cei doi nu se mostenesc reciproc in defavoarea copiilor rezervatari
Solutia nu prea exista, intrucat cele doua surori vitrege sunt mostenitoare rezervatare ale tatalui lor, adica orice solutie ati adopta, probabil se va gasi o cale de a fi desfiintata asa incat ele sa primeasca cel putin rezerva succesorala de 1/2 din partea la care ar fi fost indreptatite daca nu ar fi existat actul care reduce dreptul la mostenirea lor legala. Acesta este modelul abstract, poate ar ajuta sa discutati in concret cu cineva in sensul acesta.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
CaraD, utilizator
Multumesc frumos!
Tatal meu cauta o solutie ca acest apartament sa ramana in proprietatea mamei noastre, a mea si a fratelui meu, asa cum primul apartament a decis sa ramana primei familii.
Nefiind casatorit cu mama dvs, cred ca solutiile nu sunt asa dificil de gasit. Ii vor crea probabil o anume stare de nesiguranta, dar ele exista, ceea ce nu s-ar putea spune in cazul comunitatii de bunuri.
Cand a divortat a lasat fostei sotii si celor 2 fete un apartament cu 2 camere si toate bunurile din el.


In ce sens a lasat, nu a facut partaj sau prin partaj, i-a dat fostei sotii ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce poate face tatăl meu cu apartamentul? Mirabela 1988 Mirabela 1988 Mama mea a murit acum o luna părinții mei au divorțat dar nu au făcut partaj la apartamentul lor cu 3 camere noi suntem 3 fete. Apartamentul rămâne al ... (vezi toată discuția)
Drepturi la mostenire petruta74 petruta74 Buna ziua.As dori sa stiu cine are drept la mostenire dupa moartea unui parinteSuntem 5 freati ,un baiat din prima casatorie al maei,si 4 fete din cea dea 2 ... (vezi toată discuția)
Mostenire mandy7000 mandy7000 am un apartament la care tatal meu a avut contract de vanzare cumparare pe jumate din el iar concubina lui pe cealalta jumate .Acum amandoi sant decedati si eu ... (vezi toată discuția)