avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CE SANSE MAI AM DE ADMITERE A PLANGERII?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CE SANSE MAI AM DE ADMITERE A PLANGERII?

La data de 31 07 2009 am introdus in instantao actiune inpotriva societatii la care lucrez privind incalcarea flagranta a art.10 al.1 din Legea 54/2003 printr-o decizie emisa la 09.07.2009.
Avand in vedere ca societatea nu a cedat si a ramas inflexibila in problema sindicatului,continuand voalat cu abuzurile m-am hotarat sa fac plangere penala referitor art.53 al.1 lit.b Legea 54/2003 si cerere de acordare de despagubiri morale si materiale conform art.269 alin1 Legea 53/2003.In ultima sedinta in instanta (23.10.2009) am cerut ca cele doua probleme sa faca si ele parte din dosar.Cererea de acordare a despagubirilor a fost acceptata iar pentru cealalta am fost indrumat catre Parchet.
Intrebari:
1) Ce sanse mai am de admitere a cererii de catre Parchet ?
2) Procurorul de sedinta nu se poate autosesiza ?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:16, 27 Octombrie 2009
Pentru a vedea ce sanse aveti este bine sa inaintati o astfel de cerere la Parchet.
Doar Parchetul va va putea spune, functie de dovezile pe care le veti anexa, daca va fi sau nu admisa cererea.

In rest, inteleg ca actiunea actuala din justitie s-a desfasurat la Sectia Litigii de munca. Din cate stiu, acolo nu activeaza un "procuror de sedinta" si oricum acesta nu ar avea atributii de autosesizare.
ma refeream la termen sa nu fie depasit,probe sunt suficiente
rosu gheorghe a scris:

La data de 31 07 2009 am introdus in instantao actiune inpotriva societatii la care lucrez privind incalcarea flagranta a art.10 al.1 din Legea 54/2003 printr-o decizie emisa la 09.07.2009.
Avand in vedere ca societatea nu a cedat si a ramas inflexibila in problema sindicatului,continuand voalat cu abuzurile m-am hotarat sa fac plangere penala referitor art.53 al.1 lit.b Legea 54/2003 si cerere de acordare de despagubiri morale si materiale conform art.269 alin1 Legea 53/2003.In ultima sedinta in instanta (23.10.2009) am cerut ca cele doua probleme sa faca si ele parte din dosar.Cererea de acordare a despagubirilor a fost acceptata iar pentru cealalta am fost indrumat catre Parchet.
Intrebari:
1) Ce sanse mai am de admitere a cererii de catre Parchet ?
2) Procurorul de sedinta nu se poate autosesiza ?

Art. 269 din Codul muncii reglementeaza raspunderea civila contractuala a angajatorului pentru daunele provocate angajatului in timpul sau in legatura cu serviciul. Cu privire la acest aspect, numai instanta civila - de litigii de munca - se poate pronunta. Nu are nicio legatura Parchetul cu acest aspect deoarece este o chestiune civila si nu penala.
Art. 52 alin. 1 lit. b din Codul muncii reglementeaza un caz de suspendare a CIM din initiativa angajatorului. Parerea mea este ca nu aveti nicio sansa cu o plangere penala impotriva angajatorului, aceasta nefiind infractiune, nici macar contraventie, singura care poate sa stabileasca legalitatea deciziei de suspendare a CIM este doar instanta civila de litigii de munca, in speta Tribunalul. ;)
Cititi cu mai multa atentie atentie !
Imi cer scuze!
Am crezut ca este o eroare de redactare si ca va referiti doar la dispozitiile Codului muncii.
Legea nr. 54/2003 prevede:
Art. 10. - (1) In timpul mandatului si in termen de 2 ani de la incetarea mandatului, reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de munca pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasa la aprecierea celui care angajeaza, decat cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizatiei sindicale.
(2) Sunt interzise modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca, atat ale reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale, cat si ale membrilor acestora, din initiativa angajatorului, pentru motive care privesc activitatea sindicala.
(3) Sunt exceptati de la aplicarea prevederilor alin. (1) cei care au fost revocati din functiile sindicale de conducere detinute pentru incalcarea prevederilor statutare sau legale.

Cu privire la acest aspect, singura abilitata sa se pronunte in ce priveste desfacerea sau suspendarea CIM este doar Tribunalul, sectia litigii de munca.

Art. 53 din acelasi act normativ prevede:
Art. 53. -(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei urmatoarele fapte:
a) impiedicarea exercitiului dreptului de libera organizare sau asociere sindicala, in scopurile si in limitele prevazute de prezenta lege;
b) conditionarea sau constrangerea, in orice mod, avand ca scop limitarea exercitarii atributiilor functiei membrilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale;
c) furnizarea de date neconforme cu realitatea la dobandirea personalitatii juridice a organizatiei sindicale, precum si in timpul fiintarii acesteia.
(2) Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in conformitate cu dispozitiile Codului de procedura penala, cu exceptia infractiunii prevazute la alin. (1) lit. c).

Cu privire la incidenta acestui articol, numai organul de urmarire penala poate stabili pe baza probelor ce se vor administra daca, in speta, sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni.
Plangerea prealabila trebuie sa respecte conditiile impuse de art. 222 C.pr.pen.

Procurorul nu se poate autosesiza, deoarece in primul rand, in instanta civila - litigii de munca - nu exista procuror, iar in al doilea rand, asa cum spune in mod expres textul de lege invocat "Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate", numai cel care se considera vatamat intr-un drept al sau poate sa faca plangere, nefiind cazul unei infractiuni pentru care urmarirea penala sa aiba loc din oficiu. ;)

Alte discuții în legătură

Delapidarea motanelul motanelul organul de cercetare penala poate sa se autosesizeze de delapidare cand este vorba despre un fond privat (sindicat). mai ales ca legea nr 54/2003 legea ... (vezi toată discuția)
Sesizare direct la instanta aleutin10 aleutin10 buna seara..mă poate ajuta cineva...pot deschide un proces penal adresându-mă direct judecătoriei și nu parchetului. MULȚUMESC (vezi toată discuția)
Termen plangere penala sindicalistul sindicalistul pote depune plangeri penale pentru infractiunea de Fals - art 289 si 292 CP si infractiunea de Abuz in serviciu art 246 CP DUPA perioada chiar daca a trecut ... (vezi toată discuția)