avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere masa succesorala

Bună ziua!
Aș vrea să știu care este cota parte a fiecărui moștenitor din urmatoarea speţă:-soț decedat 1989;
-soție în viață;
-fiu major,necăsătorit;
-fiică majoră căsătorită
Menționez că masa succesorală este formată din casă de locuit la curte(la țară) și este o achiziție comună a celor doi soți.
Mulțumesc frumos!
Daca terenul si casa sunt cumparate de cei doi soti in timpul casatoriei, atunci in masa succesorala ramasa dupa sot intra doar 1/2 din bunul imobil, restul de 1/2 apartinand sotiei.
La mostenire sotia primeste 1/4 (din cota de 1/2 a sotului) iar copiii impart restul de 3/4 in mod egal (3/8 fiecare).
Dupa dezbaterea mostenirii, sotia va avea 5/8 din bun (4/8 jumatatea proprie si 1/8 cota mostenita) iar copii vor avea impreuna restul de 3/8, adica 3/16 fiecare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cota sotului supravietuitor este de un sfert din mostenire, urmand ca descendentii defunctului sa culeaga impreuna trei sferturi din mostenire. Fiind vorba de un imobil dobandit de soti in timpul casatoriei, masa succesorala va fi compusa din cota de 1/2 care a apartinut defunctului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunul reprezinta proprietatea devalmasa a sotilor.

Prin urmare, sotia supravietuitoare are o cota de 1/ 8.( 1/ 4 X 1/2 = 1/ 8 ).

Copiii au o cota de 3/8.( 3 / 4 x 1/ 2 = 3/ 8 , 3/ 8 : 3 = 3/ 24 , fiecare cota de 3/ 24 anume , 1/8 )

Avem in vedere transmisiunea prin deces a cotei de 1/ 2, a defunctului.

Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune superdorex superdorex Va salut, as dori sa stiu daca tatal meu decedeaza cum se imparte mostenirea?...mentionez ca mostenitori ar fi mama, eu si o sora! (vezi toată discuția)
Cine a gresit??? nuzzu nuzzu am 78 de ani si am o nelamurire...cand mi_a murit sotul s a dezbatut mastenirea si fiica mea ,singura mea fiica figureaza in acte ca propietar a trei sferturi ... (vezi toată discuția)
Succesiune MariaDr MariaDr Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta: sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)