Bună ziua!
Aș vrea să știu care este cota parte a fiecărui moștenitor din urmatoarea speţă:-soț decedat 1989;
-soție în viață;
-fiu major,necăsătorit;
-fiică majoră căsătorită
Menționez că masa succesorală este formată din casă de locuit la curte(la țară) și este o achiziție comună a celor doi soți.
Mulțumesc frumos!
Daca terenul si casa sunt cumparate de cei doi soti in timpul casatoriei, atunci in masa succesorala ramasa dupa sot intra doar 1/2 din bunul imobil, restul de 1/2 apartinand sotiei.
La mostenire sotia primeste 1/4 (din cota de 1/2 a sotului) iar copiii impart restul de 3/4 in mod egal (3/8 fiecare).
Dupa dezbaterea mostenirii, sotia va avea 5/8 din bun (4/8 jumatatea proprie si 1/8 cota mostenita) iar copii vor avea impreuna restul de 3/8, adica 3/16 fiecare.
Cota sotului supravietuitor este de un sfert din mostenire, urmand ca descendentii defunctului sa culeaga impreuna trei sferturi din mostenire. Fiind vorba de un imobil dobandit de soti in timpul casatoriei, masa succesorala va fi compusa din cota de 1/2 care a apartinut defunctului.
Cine a gresit???
nuzzu
am 78 de ani si am o nelamurire...cand mi_a murit sotul s a dezbatut mastenirea si fiica mea ,singura mea fiica figureaza in acte ca propietar a trei sferturi ... (vezi toată discuția)
Succesiune
MariaDr
Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta:
sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)