Am o situatie destul de neclara privind functionalitatea agentiilor de ocuparea fortei de munca in strainatate. De curand legea 156/2000 a fost modificata prin legea 232/2017 ce a intrat in vigoare din data de 05.03.2018.
Intrebarea mea este una singura, mai pot percepe agentiile taxe de mediere, comisioane sau alte taxe? Legea intr-adevar mentioneaza clar ca agentiile isi vor desfasura in mod gratuit activitatile pentru cetatenii romani interesati de un loc de munca strainatate. Am observat ca majoritatea agentiilor si aici ma refer la cele de cat de cat serioase, practica serviciile contra unor comisioane, taxe sau costuri pentru anumite servicii. Ma gandesc ca au schimbat modul de abordare si au renumit serviciile ... pentru a se feri de definitia legii pentru "activitatile de mediere" (informare, consiliere si mediere).
Ma poate lamuri cineva cu adevarat daca ei pot percepe in continuare anumite costuri, sub alte denumiri ale serviciilor lor.
Cum au redenumit servicile, deoarece mediere = activitatea prin care se realizează punerea în legătură a angajatorului străin cu persoana care are domiciliul în România și se află în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii unui raport de muncă, finalizată prin încheierea unui contract individual de muncă ?