avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce solutii am?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce solutii am?

Parintii mei vor sa cumpere o casa. Eu mai am un frate. Daca eu o sa locuiesc impreuna cu parintii mei, tatal meu vrea sa fie el proprietarul casei impreuna cu mama.Fratelui meu nu vrea sa ii lase tata nimic. Ce solutie exista ca la intocmirea contractului de vanzare-cumparare sa pot fi sigur ca fratele meu nu va avea nici un drept asupra imobilului dupa moartea parintilor mei?
Cel mai recent răspuns: ContSters74561 , utilizator 08:21, 27 Octombrie 2009
buna ziua!
ar trebui sa cumpere parintii pe numele dvs, iar dansii sa devina titularii unui drept de uzufruct viager.
fratele este mostenitor rezervatar-nu va putea fi inlaturat de la mostenirea parintilor!
:)
dvs. prin contractul de vanzare-cumparare cumaparati nuda proprietate.
parintii dvs prin acelasi contract cumpara- uzufructul viager.
la data decesului parintilor vi se reintregeste dr de proprietate.
dvs sunteti proprietarul imobilului!
nu are rost sa incheie parintii contract de vanzare -cumparare implica taxe: onorariu+tarif ANCPI
ulterior dvs sa incheiati cu parintii contract d eintretinere asta implica: onorariu+ impozit catre stat+ tarfi ANCPI+extras de autentificare
daca se incheie un singura ct de vanzare cumpare, cum v-am scris mai sus platiti o singura data taxele.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
ContSters97658, utilizator
Explicati tatlui ca nu poate fi si proprietari si sa il excluda pe frate de la mostenire.Cazulrile sunt extrem de limitativ prevazute de lege pentur a exclude un copil de la mostenire .Solutia oferita de colega este cea mai buna
Poate ar trebui sa aveti in vedere si efectele acestor contracte -pe scurt-
In cazul cand cumpara parintii pe numele dumnealor ei sunt proprietari si la decesul lor intreaga masa succesorala se va transmite succesorilor.
Cand apelati la solutia colegei ioana dvs. sunteti proprietar -nud spunem noi- iar parintii doar titularii unui drept de folosinta al imobilului pe durata vietii.
Asta implica ptr. dvs. o dificultate in a vinde -caci nimeni nu va fi dispus sa cumpere un astfel de bun- dar evita ca in masa succesorala sa ramana acest bun astfel incat fratele dvs. sa nu mai aiba ce sa mosteneasca.
contractul de vanzare-cumpare cu clauza de uzufruct viager se considera ca este o donatie , cand in cauza este implicat un descendent !! :stunned::stunned:

cel mai indicat ar fii ca parintii sa cumpere imobilul pe numele dansilor, ulterior procedand la incheierea unui contract de intretinere , intre dvs si dansii .
rezolutiunea unui astfel de contract nu poate fi invocata decat de partile contractante , respectiv creditorii si debitorii.
astfel incat , fratele dvs nu va putea solicita rezolutiunea unui astfel de contract !!
el va avea dreptul doar asupra celorlalte bunuri mobile/imobile ale parintilor dvs., in masura in care aceste bunuri exista . ;)
Daca optati pentru contractul de vanzare cumpare, aveti grija sa faceti dovada platii pretului. Cel mai bine este sa le deschideti un cont, le virati banii, pastrati chitantele si astfel puteti face dovada ca nu a fost o donatie deghizata. Dar de ce nu va cumpara parintii casa direct pe numele d-voastra? Asfel scapati de o mare bataie de cap si de taxe....O clauza de intretinere implica multa bataie de cap
Din pacate si parintii si fratii se schimba pe parcursul vietii. Va spun din propria experienta.

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere florin_pelin1968 florin_pelin1968 Am incheiat un CONTRACT DE INTRETINERE cu parintii mei prin notariat cu extras de carte funciara-dreptul de uzufruct viager rezervat parintilor(imi cer scuze ... (vezi toată discuția)
Testament sau vanzare cu clauza de renta viajera? ioanacnc ioanacnc Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dumneavoastra! Ce tip de act trebue sa inchei, la notariat, cu mama mea, pentru a mosteni apartamentul la care ea este ... (vezi toată discuția)
Situatie uzufruct viager in cazul in care exista 2 mostenitori? mihneaandrei mihneaandrei In cadrul familiei, exista 2 fii in linie de mostenitori in urma unui imobil detinut cu drept de uzufruct viager de catre mama acestora. Contractul de uzufruct ... (vezi toată discuția)