avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Adeverinta ca a lucrat in grupa 1 de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Adeverinta ca a lucrat in grupa 1 de munca

Buna ziua!
Am o intrebare la dvs. Cine este abilitat sa-mi dea o adeverinta cum ca am lucrat in grupa 1 de munca la o anumita intreprindere?
Intreprinderea in cauza s-a desfiintat. Documentele sunt la Arhivele nationale ale Municipiului. De la arhive mi-au dat o decizie din care reiese ca toti angajatii din aceasta intreprindere au beneficiat de grupa1 de munca. Conform cartii de munca reiese ca am lucrat acolo 2 ani jumate, dar de la arhive mi s-a zis ca nu au un tabel nominal cu toti salariatii si de aceea nu pot sa-mi dea adeverinta,ca nu stau ei sa verifice cartea de munca . Mi-au dat decat decizia. Ce as putea sa fac in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: cucuruzu , utilizator 16:29, 27 Octombrie 2009
daca v-au dat deja o decizie cum ca ati lucrat in grupa 1 de munca, cred ca aceasta tine loc si de adeverinta.Nu inteleg de ce nu ar fi buna aceasta decizie...:rolleyes:
Din decizie rezulta ca toti angajatii care au lucrat acolo au grupa 1, dar nu au un tabel nominal cu toti salariatii, deci nu mi-au dat decizie cum ca eu as fi lucrat acolo. La casa de pensii nu mi-au acceptat aceasta decizie si mi-au zis ca imi trebuie adeverinta personalizata(ca sa zic asa)
Dovedirea perioadelor de activitate desfasurate in locurile de munca si activitatile ce se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii se face pe baza inregistrarii acestora in carnetul de munca. In absenta acestor mentiuni, dovada se face cu adeverinte, potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000.

Cei care detin arhivele unitatii sunt obligati sa emita adeverinte, cu conditia sa fie in posesia tuturor documentelor. Din pacate, din postul dvs. rezulta ca cei de la Arhive nu detin toate documentele, desi fostul angajator era obligat sa le predea pe toate.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Si cum ar trebui sa procedez pe mai departe?
1. Cred ca ar trebui sa dati in judecata pe cei care detin arhivele pentru a fi obligati sa elibereze deciziile legale de grupa de munca.
2. Luati legatura cu un avocat care va poate ajuta sa faceti actiunea in instanta.

Alte discuții în legătură

Pensie - grupa 1 - pe cine sa dau in judecata? cucuruzu cucuruzu Buna ziua! Problema sta in felul urmator: Tatal meu a lucrat 2 ani cu grupa 1 de munca la o intreprindere care acum este desfiintata si arhiva ei este acum ... (vezi toată discuția)
Recunosterea unui drept Statescu Statescu Buna ziua! Dupa 1990, s-a acordat gr. a-II-a de munca, printr-un ordin al ministrului muncii. Salariatii prezenti la intreprinderea la care am lucrat inainte ... (vezi toată discuția)
Contestare decizie de pensionare Lucian Filipoaia Lucian Filipoaia Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu un sfat, referitor la urmatoarea problema : O persoana(barbat) a depus dosarul de pensionare la varsta de 60 de ani, ... (vezi toată discuția)