avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Probleme cu promisiunea de vânzare-cumpărare imobil: ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Probleme cu promisiunea de vânzare-cumpărare imobil: cumpărătorul s-a răzgândit și vrea avansul înapoi. Ce șanse are să-l obțină?

Buna ziua. As avea o problema urgenta, sunt stresat si deloc expert in situatia respectiva.
Casa mea a fost pusa la vanzare cu ajutorul unei agentii imobiliare si dupa scurta vreme am fost contactat de catre un posibil cumparator.
Pe scurt, omul a vrut sa cumpere casa prin PRIMA CASA si s-a decurs cu procedurile respective.
Cumparatorul a fost anuntat ca toate actele necesare de depus la banca nu sunt inca finalizate deci necesita timp pentru a putea proceda si sa decis impreuna ca un act de mana ( o promisiune mai exact ) facut la notar ar fi cea mai buna alegere.
Promisiunea insemnand ca:
Cumparatorul va astepta si promite ca va cumpara casa in termenul respectiv scris pe act.
Vanzatorul o sa ii furnizeze actele necesare ( cele ce trebuie depuse la banca pentru aprobare cu prima casa.. ) in termenul respectiv.
In caz ca: Vanzatorul nu reuseste sa furnizeze actele in termenul depus in act atunci fa despagubi cumparatorul cu suma primita de la dansul ( avans ) dar x2. ( exemplu, eu ca cumparator primesc 500 de euro si in caz ca va fi vina mea va trebuii sa dau 1000 inapoi ca sa il despagubesc )
In caz ca:
Cumparatorul se va razgandii si nu va mai cumpara casa, atunci o sa piarda avansul depus.
Ok, deci.. cu 2 zile inainte ca termenul sa expire s-a facut o noua promisiune cu alt termen, cu aceleasi conditii ( s-a extins termenul sa zicem asa pentru ca asa ne-am inteles )
S-a facut totul la notar, semnaturi ( de data asta nu a fost depus nici un avans si avans-ul precedent a ramas la momentul actual la vanzator )
Ziua urmatoare, dupa a doua "promisiune", cumparatorul a sunat renuntand la faptul ca va cumpara casa si ca vrea absolut toti bani inapoi.
Chiar nu stiu cum sa procedez, pentru ca, notarul respectiv mi-a spus sa ii dau inapoi banii chiar daca pe promisiune scrie ca: daca e din cauza cumparatorului, dansul va pierde banii... si in momentul actual e din cauza lui.. NU A MEA!!!
Mi-a recomandat sa ii dau banii inapoi pentru ca daca o sa fiu purtat prin tribunale si nu e nici o siguranta ca o sa castig in istanta, problema cea mai mare va fi faptul ca, pe CF o sa apara ca process pe casa.. ( nu stiu bine sa ma explic, imi cer scuze ) si o sa ma impiedice in caz de vanzare ulterioara a casii..
Va rog frumos daca doriti sa ma ajuti ar fi extraordinar din partea voastra.. Multumesc..

Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Intr-adevar, nu este vina dumneavoastra, este vina cumparatorului care s-a razgandit, daca este asa cum spuneti. In acest caz, conform promisiunii de vanzare, aveti dreptul de a pastra avansul.
Este adevarat ca puteti fi actionat in instanta de cumparator care poate incerca sa isi recupereze avansul. Evident ca nu are nici o posibilitate dar acesta poate incerca sa noteze in cartea funciara litigiul , ceea ce probabil ar descuraja alti eventuali cumparatori care nu vor putea sa aprecieze ca sunteti doar sicanat de cumparator si ca acesta nu are sanse de reusita in instanta.
Problema este, pentru a va proteja, sa puteti demonstra ca ati fost de buna credinta si ca ati dorit in continuare incheierea contractului astfel incat cumparatorul sa nu poata sustine ca dvs v-ati razgandit, caz in care ar putea sa ceara dublul avansului. Pentru a putea face asta, notificati cumparatorul printr-un executor judecatoresc sa se prezinte la biroul notarial ales (pe care il veti indica in notificare) in ziua stabilita ca termen maxim pentru semnarea contractului si la o anumita ora (veti indica ziua si ora, deasemenea). Va sfatuiesc sa il convocati pe cumparatorsa se prezinte pana in ora 13:00, in caz ca vrea totusi sa cumpere, sa puteti totusi scoate un extras de carte funciara la urgenta in aceeasi zi. In ziua si la ora respectiva va prezentati la biroul notarial cu un exemplar al notificarii si solicitati notarului sa emita o incheiere de certificare prin care sa constate ca v-ati prezentat si ati dorit sa contractati iar cumparatorul a fost lipsa. Ori, daca se prezinta cumparatorul se va consemna faptul ca acesta declara ca nu mai doreste sa cumpere. Abia cu aceasta incheiere de certificare puteti demonstra ca nu din vina dumneavoastra s-a depasit termenul stabilit pentru semnarea contractului.
Momentan aveți un contract în derulare. Respectați-l și nu vă bateți capul. La final veți vedea ce e de făcut. Poate omul vrea doar să renegocieze

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare cumparare sosososo sosososo Buna ziua.Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: am incheiat un antecontract vanzare-cumparare pt un teren intravilan (eu vanzatorul).In contract ... (vezi toată discuția)
Expirare termen antecontract vanzare apartament alice.elena60 alice.elena60 Buna ziua. In calitate de vanzator am facut in urma cu aproape 2 luni un antecontract de vanzare a apartamentului meu( am primit si avans ) in care se ... (vezi toată discuția)
Ce este mai bine: contract de vânzare-cumpărare în care să se specifice avansul dat și ratele, sau antecontract? Calin Daniela Calin Daniela Ce este mai bine sa inchei un contract de vanzare cump teren in care sa se specifice avansul dat si ratele ce urmeaza a fi date sau un antecontract pt avansul ... (vezi toată discuția)