Buna ziua ma numesc Răzvan sunt student anul 3 la educatie fizica in cluj.in anul 1 am suferit un traumatism genunchi stâng la handbal purtând un partener in spate la comanda profesorului.am facut ecografie mi s a recomandat repaus dar am mers la examene ca sa nu pierd anul.in anii următori accidentarea a recidivat relativ ușor am facut RMN cu diagnostic ruptura ligamentara si de menisc necesitând operație cat mai repede.scoala are vreo răspundere?multumesc!
Detaliati:
-activitatea de handbal era in ora normala de curs/ in organizarea facultatii in afara orelor de curs pe un teren apartinand facultatii,
-pentru ce motiv a trebuit sa purtati in spate un partener si daca era prevazut in procedura aplicabila in conditiile desfasurarii activitatii de handbal ?
-daca ati primit concediu medical o data cu recomandarile de rapaus,
-cand ati facut RMN, raportat la data producerii evenimentului ?
-cand ati primit diagnosticul de operatie raportat la data producerii evenimentului ?
-daca evenimentul produs a fost anuntat la Inspectoratul teritorial de munca (ITM) ?
-daca evenimentul produs a fost cercetat la nivelul facultatii ?
-daca evenimentul a fost cercetat ce s-a stabilit prin procesul verbal de cercetare ?
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
lit. g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art. 30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
c) accidentul survenit în cadrul activităţilor cultural-sportive organizate, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activităţi;
In cazul dvs., angajator poate fi considerat ITM. Doar ITM este in masura sa stabileasca daca sunt indeplinite conditiile pentru inregistrare accident de munca.
Eram la ora normala de curs sunt student la forma de învățământ frecventa redusă era sâmbăta dimineața ora 8.
A fost un Exercițiu pe care profesorul l a folosit atunci doar nu ne a mai cerut nici inainte nici dupa.rmn am facut la 2 ani jumătate dupa deoarece au recidivat accidentările la Mișcări normale si nu cunosteam cauza.dupa RMN am aflat de la ortoped ca trebuiesc operat cat mai repede deoarece am ruptura ligamentara si meniscul afectat serios.and s a întâmplat prima accidentate am facut ecografie doar nu mi am permis un RMN si am predat copii dupa documente Decanatului facultatii.nu am mers la inspectorat decanul zicea ca se intampla astfel de cazuri.se presupunea ca imi voi reveni complet.nu am bănuit
gravitatea.
Dupa ce am predat documentele la decanat nu am primit vreun răspuns despre rezultatele cercetării nu cunosc daca au facut proces verbal.tatal meu a fost in audiență la decan dar a trebuit sa ma prezint la examene ca sa nu pierd anul.am mers asa cum eram am facut cum am reușit si mi au dat note de trecere.