avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Traumatism genunchi
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Traumatism genunchi

Buna ziua ma numesc Răzvan sunt student anul 3 la educatie fizica in cluj.in anul 1 am suferit un traumatism genunchi stâng la handbal purtând un partener in spate la comanda profesorului.am facut ecografie mi s a recomandat repaus dar am mers la examene ca sa nu pierd anul.in anii următori accidentarea a recidivat relativ ușor am facut RMN cu diagnostic ruptura ligamentara si de menisc necesitând operație cat mai repede.scoala are vreo răspundere?multumesc!
Daca nu ati primit concediu medical, nu detineti documente care sa certifice afectiunile medicale imediate, dupa producerea evenimentului, ci doar la cca. 2 ani de la producere (ma refer la RMN) si nu s-a efectuat o cercetare a evenimentului produs, nu vad ce elemente puteti invoca in sprijinul inregistrarii evenimentului produs ca accident de munca (vezi art.5 lit.g), in conditiile in care, in prezent, ati sesiza ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Nu stiu daca un medic ortoped ar putea sustine, in prezent, un diagnostic din care sa rezulte cu certitudine ca ceea ce se identifica prin RMN-ul actual are drept cauza evenimentul produs in urma cu 2,5 ani.
Nu este cert nici faptul ca sesizand ITM acum, iar institutia statului ar dispune facultatii cercetarea evenimentului produs in urma cu 2,5 ani, dosarul de cercetare va putea fi avizat de ITM ca AM.
Timpul care a trecut de la producerea evenimentului, lipsa concediilor medicale, lipsa unor radiogragii si doar RMN-ul facut la 2,5 ani dupa producerea evenimentului sunt elemente de care trebuie tinut cont, obligatoriu, la efectuarea unei eventuale cercetari a evenimentului, in prezent.
Exista un punct de vedere formulat de Inspectia Muncii pentru cazuri de genul celor prezentate de dumneavoastra. In acel punct de vedere reprezentantii IM isi argumentaeaza, in principiu, pozitia astfel:
Accidentele suferite de elevi , studenti in procesul de invatamant nu pot fi clasificate ca accidente de munca deoarece elevii sau studentii nu au calitate de lucrator. Ei au calitate de lucrator doar in perioada efectuarii stagiului de practica, daca sunt in perioada de ucenicie sau daca au calitatea de alti participanti la la procesul de munca (activitati in folosul comunitatii, activitati in regim de voluntariat). Cum activitatea de invatamant nu se incadreaza aici, evenimentul in urma caruia elevul sau studentul se accidenteaza in acest proces nu poate fi incadrat ca accident de munca pentru ca ei nu au calitatea de lucratori, iar Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca se aplica angajatorilor, lucratorilor si reprezentantilor lucratorilor.

Legea 319/2006
Art. 3. - (1) Prezenta lege se aplica in toate sectoarele de activitate, atat publice, cat si private.
(2) Prevederile prezentei legi se aplica angajatorilor, lucratorilor si reprezentantilor lucratorilor.

Art. 5. - In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
a) lucrator - persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice;

c) alti participanti la procesul de munca - persoane aflate in intreprindere si/sau unitate, cu permisiunea angajatorului, in perioada de verificare prealabila a aptitudinilor profesionale in vederea angajarii, persoane care presteaza activitati in folosul comunitatii sau activitati in regim de voluntariat, precum si someri pe durata participarii la o forma de pregatire profesionala si persoane care nu au contract individual de munca incheiat in forma scrisa si pentru care se poate face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba;
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2018
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am băiatul la un club sportiv cu contract și s a ... Catalin1980# Catalin1980# Buna ziua ,am băiatul la un club sportiv cu contract și s a accidentat la umăr in timpul unui meci ,in urma RMN ului făcut de către club și consultația ... (vezi toată discuția)
La un liceu sportiv, în timpul turneului de handbal junioare ... andronachelaura andronachelaura La un liceu sportiv, în timpul turneului de handbal junioare I organizat de FRH, două jucătoarele se accidentează la genunchi și directorul școlii nu ... (vezi toată discuția)
Elev spitalizat dupa incident la scoala Bogdanashu Bogdanashu Buna ziua! In cursul zilei de vineri, in timpul ultimei pauze, doi elevi (clasa a IV si a V-a) au alergat dupa o minge, s-au impiedicat si au cazut unul peste ... (vezi toată discuția)