avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Sunt student, cum aș putea rezolva un conflict cu un ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Sunt student, cum aș putea rezolva un conflict cu un profesor universitar?

Buna ziua!
Apelez la dvs. cu o problema care ma pune intr-o oarecare dificultate, si anume:
In cel de-al doilea semestru, odata cu noile materii, au venit la catedra si alti profesori specializati in domeniu. Dintre acestia, un profesor, din punctul meu de vedere face un abuz in functia sa. La primul curs, dat fiind faptul ca dansul trecea foarte repede prin materie si nu apucam sa notam o fraza completa, am ridicat mana si l-am rugat foarte respectuos daca poate sa vorbeasca putin mai rar ca noi, studentii, sa putem nota macar niste idei principale din ceea ce spune dansul.

Mi s-a raspuns foarte sobru si apasat ca dictarea se face la clasa a 2-a si ca daca vrem sa invatam, sa ii cumparam cartea sau sa o luam de la biblioteca. L-am rugat inca o data, explicandu-i cu frumosul in ce situatie suntem, la care dansul mi-a dat acelasi raspuns. Dupa curs, am fost oprit de dansul si mi s-a spus ca nu ii place atitudinea mea, ca sunt neobrazat si ca la urmatorul curs, vom avea formule si poate acolo voi apuca sa scriu, mentionand ca n-ar trebui sa ma mai obosesc pentru ca o sa vorbim in sesiunea de restante.

Trecand peste asta, in facultate s-au organizat 5 programe de antreprenoriat, unul fiind organizat de dansul, iar alte patru de catre alti profesori. M-am inscris la unul din cele 4, nu la cel organizat de domnul, gest care se pare ca mi-a agravat situatia. Cand a aflat ca nu m-am inscris la dansul, cu greu puteam sa mai intru la cursuri, dupa lungi insistente si sa nu mai spun ca pe unde ma vede, acolo se gaseste sa imi reproseze cate ceva. Nu cred ca este drept ca un profesor sa se poarte asa, mai ales ca sunt unul dintre studentii buni, imi voi pierde bursa doar pentru faptul ca l-am rugat sa treaca putin mai usor prin materie si am ales alt program decat al dansului. Mentionez ca observatiile si dialogul meu cu dansul au fost realizate pe un ton decent din partea mea si fara a-i adresa injurii sau alte lucruri pentru care s-ar fi putut simti jignit.

Ce as putea face? Daca voi face plangere la decanat, sunt convins ca mai rau imi voi inrautati situatia deoarece domnul si domnul decan sunt foarte buni prieteni. Exista o alta modalitate?
Multumesc !

P.S.: Imi cer scuze daca am postat in categoria nepotrivita.

Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:49, 2 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Welcome to the club cum ar spune latinu'
Preferi sa intri in conflict deschis cu un profesor care probabil nu va fi indepartat de la catedra mai inainte sa termini tu facultatea?
Sau poate preferi sa-ti pazesti interesele, aratand un pic mai mult interes fata de ceea ce este evident lucrarea sa de capatai si materialul tau de curs? Citesti cartea, adresezi profesorului cateva intrebari inteligente (cu citate) si ti-ai rezolvat problema.
Nu esti primul caruia i se intampla. Studentii (cam 70% din an) care au indraznit sa nu invete inclusiv punctele si virgulele din manualul scris de ilustra titulara de catedra a unui curs universitar considerat atunci mai putin relevant (inclusiv subsemnata) pana la partiale, l-au invatat ca atare pentru restante..
Pai si este corect? Sa zicem ca voi citi cartea. Nu e prima si nici ultima, dar cu acel program cum e? Chiar nu e normal. Nu mai suntem in perioada comunista in care profesorul comanda iar elevul executa. Din punctul meu de vedere, s-au facut multe sacrificii ca eu si orcine altcineva sa se poata exprima liber si sa poata alege ce doreste. Bineinteles, in limita bunului simt.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu stiu daca este neaparat o aplicare a dreptului de libera exprimare aici. Inteleg ca esti anul 1, ai incercat sa afli cum s-au rezolvat astfel de animozitati fata de alti studenti care acum sunt in ani mai mari?
Cursul este obligatoriu (in masura in care orice poate fi obligatoriu in facultate, prin natura ei facultativa), programele de antreprenoriat din cate inteleg nu sunt. Acolo nu cred ca vei avea probleme.
Reactia profesorului tau este motivata de orgoliul profesional, la care este evident indreptatit. Isi doreste cu alte cuvinte sa vada ca exista din partea studentilor respect pentru munca dumisale de-a lungul timpului. Nu vad alternative pe care le-ar putea accepta, prin urmare nu cred ca o tentativa de mediere ar avea succes, dar se poate incerca.
Am discutat si cu colegii mai mari, au aceleasi nemultumiri: nu apuca sa-si noteze nimic la curs. Tot ce invata, iau din carti si internet, dar pana acum vad ca nu s-a gasit nimeni sa incerce sa rezolve problema cu domnul prodecan. Toti tac si inghit. Dar daca e sa o luam asa, de ce mai mergem la curs? De ce sa nu fim auto-didacti si gata?!
Cat despre cursuri, da, dupa cum spuneti, sunt obligatorii in conditiile in care prezenta reprezinta 20% din nota finala. Eu ar trebui sa ma rog de dansul in fiecare zi de vineri sa ma lase sa stau in sala?
Programele nu sunt obligatorii, sunt optionale, dar tocmai de-asta ar trebui sa am si dreptul sa aleg daca sa ma duc sau nu si daca da, la care dintre ele. Ca dovada a faptului ca nu are un comportament decent, in programul dansului s-au inscris in jur de 15 persoane, iar in celelalte, media este de 100.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pai bun, si in cazul acesta de ce nu incercati o actiune comuna a studentilor? Vocea grupului este mai greu de ignorat si sunt mai puntine sanse ca un student anume sa fie victimizat.

Alte discuții în legătură

Erasmus - un esec pentru mine deliushcki deliushcki Am fost plecata cu bursa ERASMUS primul semestru al acestui an universitar.Din pacate nu a fost o experienta reusita asa cum ma asteptam , din nenumarate ... (vezi toată discuția)
Abuz profesor facultate ady76 ady76 sunt student anul 3 fr drept la facultatea x in cluj am sustinut sesiunea de vara cu succes in afara unui examen unde s_au intamplat urmatoarele>am predat ... (vezi toată discuția)
Abuz profesor universitar Mari.Maria2009 Mari.Maria2009 Sunt studenta la o facultate de stat, unde exista o doamna profesoara care considera ca, picand cat de multi studenti, isi dovedeste calitatile profesionale. ... (vezi toată discuția)