avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii la utilitati - personale sau la bransament?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii la utilitati - personale sau la bransament?

O cladire in Constanta a fost inchiriat la o societate, si toate utilitatile au fost trecute pe numele lor. Apa, gaz si curent.

Dupa 2-3 ani, chiriasii au fost scosi prin instanta si executor judecatoresc din cauza neplata. Au plecat cu utilitatile debransate din cauza neplata la furnizori. Acuma proprietarul vor sa redeschida bransamentele. La current (ENEL) nu a fost nici un fel de problema. S-a facut un contract nou, si a 2-a zi a functionat.

La apa (RAJA) este o problema. Ei spun ca datoria este legat de bransament, nu de persoana/firma cu care a fost incheiat un contract. Adica proprietarul la cladire trebuie sa plateasca factura lui fostul chirias daca vrea apa in casa.

Este correct asa? Se poate refuza bransare la o cladire din cauza datorii la un fost chirias? Proprietarul la cladire nu a fost parte din contractul respectiv.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2018
Proprietar-cta, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:30, 4 Aprilie 2018
Ne intrebati pe noi, dar nu dati toate informatiile necesare.
- cine a fost titularul de contract la apa spre exemplu, stiind ca regula este - titularul cladirii poate sa incheie un contract de furnizare, pe care trebuie sa-l respecte;
- chiriasul a avut dreptul sa incheie contract de furnizare si in ce conditii?
Aici este cheia intrebarii. Furnizorul a incheiat un contract de furnizare cu cineva, banuiesc ca cu proprietarul. Daca este asa, proprietarul trebuia, ca periodic sa urmareasca plata facturilor; daca contractul s-a incheiat direct cu chiriasul, atunci furnizorul nu are decat sa-l urmareasca in justitie pentru a-si recupera paguba...
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2018
Adam Grecu, utilizator
Multumesc pentru raspuns, Adam.

Am incercat sa dau toate informatia relevanta, dar incerc sa clarific aici. Contractul de furnizare a fost incheiat intre chiriasul si furnizorul, deci - titularul contractului de furnizare a fost chiriasul.

Proprietarul casei nu a semnat nici un acord la contractul aceasta - dar chiriasul a avut un contract de inchirirere a spatiului legal - si ca o consecinta ma gandesc ca a avut dreptul de a incheia contact de furnizare cu cineva.

Fiind-ca proprietarul nu era trecut in contract, nici nu a avut cum sa urmareasca plata facturilor.

Intrebarea este daca furnizorul de apa are acoperire legala sa refuza bransarea la apa, dupa cererea proprietarului, fiind-ca exista o datorie intre ei si fostul chirias - sau daca au cum sa impuna proprietarul casei sa achita datoria chiriasului.
Ei, acum trebuie sa mergeti in audienta la furnizor pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de aceasta chestiune.
In mod normal, pe la noi este obiceiul ca proprietarul sa fie titular de contract (in acest fel gasesti legatura proprietar- bransament) si asa reponsabilizezi proprietarul care inchiriaza o cladire, proprietatea sa, unei terte persoane sa mentioneze in contractul de inchiriere obligativitate achitarii utilitatilor sau ce mai este pe-acolo...
Stabiliti ca pe viitor sa nu se mai poate petrece un astfel de eveniment.
Furnizorul de apa sa-si caute clientul pe unde stie.
Desi ziceti ca dvs. nu sunteti parte in contract, pe bransamentul respectiv, daca sunteti proprietarul cladirii, trebuia sa figurati cumva cu un contract de furnizare a apei-canalului. Aici nu inteleg eu, dvs. ati disparut din evidentele lor? Ati avut vreo data contract de furnizare apa potabila? Ce trebuie dvs. sa faceti acum, sa intocmiti o cerere prin care solicitati furnizarea de apa din bransamentul respectiv in baza unui nou contract?
Faptul ca ei, acum, apeleaza la o stratagema de a va lega de bransament, nu fac decat sa "arunce pisica" in curtea dvs., adica sa-l cautati si sa-l aduceti pe nemernic sa-si achite consumul de apa - canal...
Parerea mea este ca si dvs. sa fiti mai atent cum/cui inchiriati, lucru pe care tre' sa-l stabiliti cu furnizorul - ca nu sunteti dvs. nici primul, dar nici ultimul care a patit asa si este posibil ca vina sa fie si a furnizorului !
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bransament electric ady09 ady09 buna ziua, va rog o informatie in cazul in care socrul meu detine un spatiu, am facut bransamentul electri pe numele lui persoana fizica cum pot ca factura de ... (vezi toată discuția)
Legislatie contract de inchiriere teren decirom decirom Buna Ziua! As vrea sa stiu daca exista legislatie care sa precizeze obligativitatea unui proprietar de imobil sau teren de a da acordul sau scris unui chirias ... (vezi toată discuția)
Bransament apa si canalizare ksc ksc Buna ziua. Locuiesc intr-un imobil cu 4 apartamente , toate proprietati personale(4 proprietari).Bransamentul la reteaua de apa si canalizare a fost facut de ... (vezi toată discuția)