avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Legislatie contract de inchiriere teren
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Legislatie contract de inchiriere teren

Buna Ziua!
As vrea sa stiu daca exista legislatie care sa precizeze obligativitatea unui proprietar de imobil sau teren de a da acordul sau scris unui chirias pentru ca acesta din urma sa se racordeze la utilitati ( apa, curent etc.), in situatia in care acest lucru nu a fost stipulat in contractul de inchiriere incheiat anterior intre proprietar si chirias. In ipoteza in care nu exista, va intreb daca refuzul proprietarului de a da acordul chiriasului pentru a se racorda la utilitati poate echivala in instanta cu rezilierea unilaterala a contractului de catre proprietar si implicit cu obligarea proprietarului de a plati clauza de reziliere stipulata in contract si alte daune. Precizez ca este vorba de un contact de inchiriere a unui teren aflat in derulare din 2011, si ca in prezent chiriasul ( un srl), doreste realizarea unui contract si bransament separat cu furnizorul de apa-canal, motiv pentru care i s-a cerut acordul scris al proprietarului, acord pe care acesta din urma refuza sa-l dea. Mai mult decat atat, proprietarul ameninta pe chirias cu o eventuala solicitare catre furnizorul de apa pentru debransarea proprietatii sale ( proprietate ce include terenul aflat sub contract de inchiriere) de la serviciul de apa-canal, ceea ce ar conduce evident la imposibilitatea desfasurarii activitatii agentului economic.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:59, 10 August 2014
IN contractul dintre cei doi, scrie undeva ca proprietarul nu il va impiedica pe chirias sa foloseasca terenul in scopul realizarii obiectului de activitate? (chiar daca cu alte cuvinte). Se pune intrebarea : De ce se opune proprietarul?
Proprietarul se opune intrucat doresta sa mentina situatia actuala in care chiriasul plateste integral factura de apa a proprietarului. In contractul de inchiriere nu e specificat nimic referitor la utilitati sau ca proprietarul se obliga sa nu-l impiedice pe chirias sa-si desfasoare activitatea.
In cazul in care contractul este pe perioada determinata (de preferat pe termen lung) si bine incheiat dpdv al altor clauze, chiriasul poate solicita in instanta acordul proprietarului cu privire la cerinta (stupida, dpmdv) Raja, ca pentru bransament sa semneze atat chiriasul cat si proprietarul, in situatia in care exista un contract de inchiriere valid (si inscris in cf, de preferat).
In cazul in care contractul este pe perioada nedeterminata, locatorul poate cere rezilierea contractului oricand cu respectarea unui termen de preaviz, in cazul unor neintelegeri.
Deci ...cheia este in buna intelegere, in caz contrar pierde toata lumea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii la utilitati - personale sau la bransament? Proprietar-cta Proprietar-cta O cladire in Constanta a fost inchiriat la o societate, si toate utilitatile au fost trecute pe numele lor. Apa, gaz si curent. Dupa 2-3 ani, chiriasii au ... (vezi toată discuția)
Act vanzare apartament nou fara utilitati ellachirica ellachirica Buna ziua! Am incheiat un atecontract pentru un apartament in constructie, in care n-am inclus nicioclauza. Am achiatat 85% din imobil, astfel avand o ... (vezi toată discuția)
Vecin refuza racordarea la canalizare GeoGeoB GeoGeoB Buna ziua! Va rog sa ma sfătuiți ce pot face in urmăritoarea situație: dețin un apartament intr-un bloc de locuințe cu 22 de apartamente. Din ... (vezi toată discuția)