avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce drepturi am
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce drepturi am

O cunostinta este casatorita de 6 ani cu un barbat care mai are 4 copii dintro casatorie anterioara toti majori care nu locuiess cu ei.Ea are un copil major care locuieste cu ei.Acest barabat a cumparat o locuinta in acelasi an cind s-a casatorit cu prietena mea,dar nu erau casatoriti legal- Se pune o intrebare: In cazul decesului sotului ei ,ce drepturi are ea ,fiul ei si copiii lui?
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 18:16, 26 Octombrie 2009
Buna ziua,

fiind vorba despre o locuinat cumparata mai inainte de casatorie, daca banii au fost doar ai sotului, atunci sotia nu are niciun drept asupra acestei locuinte. Nici copilul sotiei nu are, fiind dintr-o alta casatorie.
Copii sotului insa, vin la mostenire in calitate de descendenti.

Avocat Boncu
daca imobilul a fost achizitionat de sot inainte de data oficializarii casatoriei, acesta este bunul sau propriu si, in caz de deces, la mostenire vin descendentii sai-copii, eventual nepotii. sotia, daca discutam la acea data de un concubinaj, poate avea numai un drept de creanta cu conditia sa demonstreze ca a contribuit, in mod efectiv, la achizitionarea acelui bun. in caz de deces a acesteia, in drepturile sale de creditor vine fiul acesteia, continuind un eventual litigiu de partaj.
Daca nu a trecut-o in actul de vanzare, ea si copilul ei din alta casatorie nu au niciun drept. In acest caz numai descendentii directi ai barbatului vin la mostenirea acelei locuinte.
Daca insa a trecut-o in actul de vanzare atunci la mostenirea barbatului vin si sotia, ca sot suporavetuitor, si copii din celelalte casatorii ai barbatului decedat.

Asta daca am inteles eu bine speta.
Concubinajul nu e reglemntat legal
.Asa incat , odata dobandit bunul ,titularul dreptului de proprietate dispune de el dupa cum doreste .

Copiii studieaza ? E posibil sa fie obligat la intretinere (majorul are calitate procesuala activa , daca se adreseaza instantei de judecata ) care poate fi realizata fie prin sume de bani (prin plata pensiei de intretinere), fie prin asigurarea unei locuinte.(in natura)

Daca a participat cu sume de bani la plata pretului , poate avea un drept de creanta.(amintind ca si acesta e supus termenului de prescriptiei de 3 ani , care curge de la nasterea dreptului , a raportului juridic).

Sau poate exista un drept de creanta daca s-au efectuat acte de administrare asupra bunului , spre exemplu , imbunatatiri.

Si, odata deschisa mostenirea prin moarte, copiii isi pot valorifica dreptul de a succede.
;)
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Imobilul este bun propriu al sotului iar sotia si copilul sau nu au calitatea de mostenitori legali. Pot veni la mostenire numai in cazul unei eventuale mosteniri testamentare si numai in ceea ce priveste fractiunea de cotitatea disponibila.

Alte discuții în legătură

Bun propriu piticut86 piticut86 Buna ziua.Am un imobil mostenit,bun propriu daca nu-mi aleg regimul juridic al bunului propriu si ma casatoresc la divort sotul ar avea vre-un drept asupra lui ... (vezi toată discuția)
Donatie imobil lemia50 lemia50 Daca fac un act de donatie cu clauza fiicei mele( casatorita) ,pentru o locuinta,acest imobil devine bun comun pentru cei doi soti?Am inteles ca exista o ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drepturi ale sotiei supravietuitoare si ale copiilor IULIA47 IULIA47 va rog sa-mi spuneti in urmatoarea speta care este rezolutia:tatal meu a achizitionat o casa in anul 2004 cu bani proveniti din vanzarea altui imobil. La data ... (vezi toată discuția)