avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce drepturi am
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce drepturi am

O cunostinta este casatorita de 6 ani cu un barbat care mai are 4 copii dintro casatorie anterioara toti majori care nu locuiess cu ei.Ea are un copil major care locuieste cu ei.Acest barabat a cumparat o locuinta in acelasi an cind s-a casatorit cu prietena mea,dar nu erau casatoriti legal- Se pune o intrebare: In cazul decesului sotului ei ,ce drepturi are ea ,fiul ei si copiii lui?
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 18:16, 26 Octombrie 2009
Daca vorbim despre drepturile pe care le are sotia pentru imobilul in discutie -dupa decesul sotului- atunci actuala sotie are dreptul la 1/4 din acest imobil fiind un bun imobil propriu al sotului.
Restul de 3/4 se imparte in mod egal intre copii sotului.
Fiul sotiei nu vine decat la succesiunea mamei sale nu si la succesiunea tatalui.
Sa ma ierte colegii insa nu vad care este temeiul pentru care sotia nu ar avea dreptul sa mosteneasca bunul sotului -chiar propriu- atata vreme cat textul art.1 din legea nr.319/1944 spune explicit: Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
Ori, la data decesului averea decedatului cuprinde atat bunurile personale cat si pe cele comune.
Deosebirea sta numai in cotele care se aplica iar nu in excluderea bunului din masa.
Daca aveti argumente impotriva .. lamuriti-ma si pe mine ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun propriu piticut86 piticut86 Buna ziua.Am un imobil mostenit,bun propriu daca nu-mi aleg regimul juridic al bunului propriu si ma casatoresc la divort sotul ar avea vre-un drept asupra lui ... (vezi toată discuția)
Donatie imobil lemia50 lemia50 Daca fac un act de donatie cu clauza fiicei mele( casatorita) ,pentru o locuinta,acest imobil devine bun comun pentru cei doi soti?Am inteles ca exista o ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drepturi ale sotiei supravietuitoare si ale copiilor IULIA47 IULIA47 va rog sa-mi spuneti in urmatoarea speta care este rezolutia:tatal meu a achizitionat o casa in anul 2004 cu bani proveniti din vanzarea altui imobil. La data ... (vezi toată discuția)