Buna ziua. As dori sa stiu cum trebuie formulat un apel la o sentinta data pentru un proces de continuare a pensiei de intretinere pentru un copil major care inca este elev si urmeaza sa si continue studiile si care,actiune, a fost admisa insa in suma fixa insa dat fiind faptul ca in urmatoarele luni va merge la facultate, o pensie in valoare procentuala din venitul net ar fi indicata si dat fiind faptul ca paratul tocmai si a schimbat serviciul si posibilitatile financiare iar pentru copil vor urma cativa ani in care nevoile de intretinere si educatie vor fi mai mari.Va multumesc.
In codul de procedura civila este reglementat modul de formulare a apelului:
Apelul
Art. 470
Cererea de apel
(1) Cererea de apel va cuprinde:
a) numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa părţilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor, precum şi, după caz, codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar. Dacă apelantul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;
b) indicarea hotărârii atacate;
c) motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază apelul;
d) probele invocate în susţinerea apelului;
e) semnătura.
(2) La cererea de apel se va ataşa dovada achitării taxelor de timbru.
(3) Cerinţele de la alin. (1) lit. b) şi e) şi cea de la alin. (2) sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii, iar cele de la alin. (1) lit. c) şi d), sub sancţiunea decăderii. Lipsa semnăturii poate fi împlinită în condiţiile art. 196 alin. (2), iar lipsa dovezii achitării taxei de timbru poate fi complinită până la primul termen de judecată la care partea a fost legal citată în apel.
(4) Când dovezile propuse sunt martori sau înscrisuri nearătate la prima instanţă, se vor aplica în mod corespunzător dispoziţiile art. 194 lit. e).
(5) În cazul în care termenul pentru exercitarea apelului curge de la un alt moment decât comunicarea hotărârii, motivarea apelului se va face într-un termen de aceeaşi durată, care curge, însă, de la data comunicării hotărârii.
Va multumesc frumos pentru raspuns. As mai avea o intrebare. Considerati ca pentru acest apel este nevoie sa avem un avocat sau copilul se poate reprezenta singur?
Tin sa mentionez ca la actiunea initiala am avut avocat insa...in afara de faptul ca dosarul cu absolut toate documentele au fost inmanate avocatului in 28 august, ele au fost depuse in 29 septembrie iar dupa al doilea termen ni s a spus ca procesul s a incheiat insa de pe site am constatat ca pronuntarea cauzei s a amanat..si tot asa inca trei termene...si cu toate ca in cererea initiala am cerut cota procentuala, instanta a decis cota in suma fixa...."Solutia pe scurt: Admite acţiunea formulată de reclamanta *** în contradictoriu cu pârâtul ***. Oblige pârâtul către reclamanta *** la plata pensiei de întreţinere în cuantum de 450 lei ( 1/6 din venitul net realizat), începând cu 28.09.2017, data introducerii acţiunii şi până la finalizarea studiilor, dar fără a depăşi vârsta de 26 ani. Cu apel în 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria *** sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 19.03.2018. "