avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie amenda circulatie in inexistenta probei ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie amenda circulatie in inexistenta probei video a politiei

Buna ziua, va rog frumos daca se poate sa ma sfatuiti in legatura cu urmatoarea: am fost oprit de politia rutiera si mi s-a comunicat ca am fost filmat neacordand prioritate unui pieton angajat in traversare regulamentara pe zebra. Eu i-am spus agentului respectiv ca nu recunosc cele intamplare deoarece sunt absolut sigur ca nu am facut asa ceva, nu era niciun pieton angajat in trecere. Am cerut sa mi se arate inregistrarea, calm, politicos pentru ca sincer eu stiu ca aveam dreptate si amenda pe care am primit-o precum si luarea permisului pe 30 de zile sunt abuzive intrucat eu nu am gresit cu nimic. Agentul mi-a spus in repetate randuri ca nu poate, fara sa imi dea vreun motiv. Ulterior, cedand insistentelor mele, mi-a spus ca nu imi poate arata inregistrare video deoarece aparatul nu a inregistrat. Acum eu va intreb, pot contesta pv ul in instanta? Pot cere vizionarea probelor video si intucat acestea nu exista, sa se declare pv ul nul? Cum pot formula cererea de constestatie si ce legi trebuie sa mentionez in ea? Va multumesc foarte mult pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:02, 5 Aprilie 2018
"Astfel, Curtea reține că procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției se bucură de prezumția de legalitate, însă, atunci când este formulată o plângere împotriva acesteia, este contestată chiar prezumția de care se bucură. În acest caz, instanța de judecată competentă va administra probele prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalității și temeiniciei procesului-verbal. Cel care a formulat plângerea nu trebuie să își demonstreze propria nevinovăție, revenind instanței de judecată obligația de a administra tot probatoriul necesar stabilirii și aflării adevărului. Chiar dacă art. 47 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 face referire la dispozițiile Codului de procedură civilă, instanțele de judecată nu pot face aplicarea strictă a regulii onus probandi incumbit actori, ci, din contră, chiar ele trebuie să manifeste un rol activ pentru aflarea adevărului din moment ce contravenția intră sub incidența art. 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale."

[ link extern ] -

Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2018
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie pv neacordare de prioritate sandoo1 sandoo1 Astazi mi-a fost retinut permisul de conducere in baza neacordarii de prioritate. Eram intr-o intersectie semaforizata incadrat pentru stanga. Semaforul era ... (vezi toată discuția)
Am ocolit/depășit o mașină-școală pe trecerea de pietoni și pe linia dublă continuă. cum ar trebui să motivez plângerea contravențională? CossminHc CossminHc Buna ziua, astazi am ocolit o masina de scoala in dreptul trecerii de pietoni si am calcat linia continua, moment in care am fost oprit de un echipaj al ... (vezi toată discuția)
Cum contest un proces verbal (contraventie rutiera pieton)? ioanm94 ioanm94 Buna ziua! Astazi am avut ghinionul sa primsc o amenda(97.5 RON) pe nedrept sau cel putin asa consider.In calitate de pieton am traversat o stada ... (vezi toată discuția)