Buna seara!
Am urmatoarea problema si tare mi-as dori sa ma indrume cineva ce pot face. In anul 2001 am cumparat un teren pentru a-mi construi o casa. Am obtinut actele necesare incepand de la cerificatul de urbanism pana la autorizatia de construire. Mentionez ca aceasta casa este construita din chirpici la fel cum e si autorizatia de construire, Autorizatia a fost emisa pe doi ani la inceput, dupa care am prelungito inca un an mai exact pana la 30,05,2005. In luna Mai 2005 au venit cei de la Primarie si mi sa intocmit Procesul verbal de regularizare autorizatiei, a venit si de la Inspectoratul de constructii la care mi-au emis si dumnealor un proces verbal de terminare a lucrarilor.Mentionez ca la data aceea casa era ridicata iar finisajele erau partiale, Din 2005 odata cu regularizarea m-am inregistrat si cu impozitul pe cladire. In 2017 am dorit sa fac intabularea iar dumnealor mi-au cerut procesul verbal de terminare a lucrarilor de la Primarie. Mentionez ca in anul 2005 Primaria dadea P.V. de regularizare a autorizatiei si nu P.V. de terminare a lucrarilor acesta fiind eliberat de Inspectoratul in contructii, act pe care il detin. Pentru a intra in posesia PV de terminare a lucrarilor a trebuit sa vina din nou cei de la Primarie si mi-au gasit modificari care erau si in 2005 dar sa trecut peste ele,( e vorba de un geam si un dormitor cu terasa cum am facut eu iar in proiect era terasa)dandu-mi intrare in legalitate . Am depus cerere pt certificatul de urbanism , am obtinut avizele necesare urmand sa-mi iasa si expertiza ( fac o precizare casa are fundatie cu tot cu talpa 2m , stalpi sunt din fier de 14 , centurilie la fel , placa groasa din beton practic umplutura e din chirpici), Acum cei de la Politia Locala sunt informati cand iese certificatul de urbanism si te sesizeaza . M-au chemat si mi-au zis ca conform art 26 alin b din legea 50/1991 cei care construiesc cu autorizatie si nu o respecta amenda e de 50000,, dar art 31 zice ca se prescrie fapta care e mai mult de trei ani. Intrebarea mea e ce pot face eu? Mentionez ca in anul 2007 am contactat doua credite si mi-am terminat casa drept pentru care in 2008 m-am mutat. Din cate m-am informat autorizatia in chirpici nu se mai da auzind ca o sa- mi respinga noua autorizatie. Ce pot face? Domnul Expert a ramas profund impresionat cand i-am zis ca casa e din chirpici si chiar mi-a zis ca arata mai bine ca o casa din caramida( pereti drepti si fini) . Acum ce pot face pentru a intra in legalitate? Mi-as dori ca cineva sa-mi dea un sfat , sa stiu ce pot face.
Astept un raspuns de la omul potrivit pentru un om necajit. Multumesc!
Trebuie sa contestati in 15 zile procesul verbal de amenda si intrare in legalitate , apelati la un avocat daca vreti sa si castigati procesul pe tardivitatea sesizarii. Separat veti formula o actiune in accesiune prin care instanta sa constate dreptul de proprietate asupra constructiilor ridicate in forma in care se afla acum , Hotararea jud. va constitui titlul de proprietate asupra constructiilor,, o veti intabula. Se va aface o expertiza in cadrul procesului .
Multumesc pentru răspuns, voiam să vă zic in ceea ce privește procesul verbal de la poliție nul am deoarece am avut unul pt o zi exact cu art 31 mai exact cu prescriere și mau chemat a doua zi și mi lau cerut cu mențiunea că mai are ceva de completat spunandu mi că o să mă cheme din nou. Asta a fost o păcăleala și acum îmi zice că ori retrag cererea pt certificatul de urbanism ori îmi dă amenda. Precizez că am fost inspirata și am făcut o copie.Acum trebuie sa merg din nou la ei marți . Eu nu doresc decât să intru în legalitate. Din câte am înțeles de la dumneavoastră în ceea ce privește autorizația pot face demersurile către instanța de un avocat.( dacă am înțeles bine) . Eu îmi doresc să intru în legalitate sa am actele corecte. Îmi sugera cineva sa trec casa din BCA deoarece nu se mai eliberează AC în chirpici, dar nu e corect sa intru in legalitate cu o ilegalitate. Va mulțumesc și aștept răspuns de la dumneavoastră.
. Eu nu doresc decât să intru în legalitate. Din câte am înțeles de la dumneavoastră în ceea ce privește cu intabularea construcției, pot renunța la certificatul de urbanism cu avizele etc și să apelez la un avocat pentru a merge în instanță . Multumesc!