avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort speta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort speta

buna seara
suntem casatoriti de 3 ani si avem un copil minor in varsta de 3.5 ani locuim intr-un imobil achizitionat in timpul concubinajului finantat in proportie de 90%de parintii mei restul de bani fiind inprumutati de la rudele mele5% si returnati din fonduri comune in perioada casatoriei si o mica parte din fonduri stranse in timpul concubinajului 5%,mentionez ca in actul de proprietate sunt inscris doar eu intrucat nu eram casatoriti la momentul achizitionari lui,daca sotia poate face dovada ca am restituit o parte din bani impreuna si ca au existat si fonduri comune din timpul concubinajului ar putea cere cota parte din imobil?
Daca obtin imobilul ce sanse am sa mi se incredinteze si minorul?
Cel mai recent răspuns: understand , utilizator 11:20, 27 Octombrie 2009
Bunurile dobandite in timpul concubinajului sunt proprietate comuna pe cote parti, daca se face dovada ca intre dvs. si sotia dvs. a existat o conventie in acest sens. Daca acea cota de 90% a fost data de parintii dvs. cu titlu gratuit, atunci ramane cota de 10% din imobil, asupra careia sunteti proprietari si care va fi supusa partajarii.
Incredintarea minorului se face, de regula, in cadrul unui proces de divort, care precede partajului, si instanta are in vedere interesele supreme ale minorului. In acest sens, se vor avea in vedere concluziile autoritatii tutelare, ale minorului(daca a implinit varsta de 10 ani), precum si solicitarile ambilor parinti. Doar simplul fapt ca unul din soti detine un imobil, nu e de natura sa determine instanta sa ii incredinteze minorul, cu atat mai mult cu cat, acesta fiind la o varsta frageda, 3,5 ani, are nevoie de ingrijirea mamei, si este in interesul acestuia sa ramana alaturi de ea. In practica(care ne omoara), in mod exceptional instantele incredinteaza minorii tatilor.
Bunul fiinsd achizitionat in timpul concubinajului si fiind trecut doar dvs ca si proprietar este un bun propriu si nu este supus partajarii.
Daca sotia dovedeste ca a avut o contributie poate solicita partajarea acelei contributii.
In ceea ce priveste incredintarea minorului, instanta va tine cont de interesul major al minorului. Se va efectua ancheta sociala si copilul va fi incredintat parintelui care ofera conditii pentru cresterea si educarea acestuia , cu obligatia celuilalt parinte de a plati pensie de intretinere.
Multumesc pentru raspuns
Nu mai inteleg nimic...,cred ca definitia de concubinaj nu este clar definita ...noi am locuit sub acelasi acoperis timp de 1.5 ani intr-un apartament al rudelor ei fara sa platim chirie timp in care am pus banii la gramada exclusiv din salariu,care au fost egale ca suma,nu a existat nici un act sa certifice perioada in care am stat impreuna(decat martori).Este acest fapt doveditor ca a contribuit si ea la achizitionarea imobilului?Cum ar putea dovedi si contributia ei dat fiind cazul?
Da , sotia poate avea un drept de creanta (supus prescriptiei extinctive, termenul aplicabil fiind cel de 3ani , care curge de la nasterea dreptului).

Acest termen stinge dreptul material la actiune al sotiei , asa incat , daca va ramane in pasivitate , nu-si va mai putea recupera sumele de bani investite , sub o forma sau alta , in acest bun imobil.
Multumesc foarte mult pentru raspuns ,as mai avea o rugaminte daca imi puteti da un model de carere de divort din culpa comuna
adresa mea de mail
understand_me77@yahoo.com
toata stima pentru munca pe care o faceti

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort la notar sau tribunal? ntyry75 ntyry75 Sunt casatorita de 2 ani avand 2 copiii de 2 ani si un bebe de 5 luni, dar am trait in concubinaj cu sotul meu 6 ani, timp in care am inceput constructia unei ... (vezi toată discuția)
Ajutorrrr....urgent baluthebig baluthebig sora mea este casatorita legal de aproape 4 ani iar alti 3 ani i-a trait alaturi de sotul ei in concubinaj...in urma unor discutii ea a hotarat ca fiecare sa ... (vezi toată discuția)