Bunurile dobandite in timpul concubinajului sunt proprietate comuna pe cote parti, daca se face dovada ca intre dvs. si sotia dvs. a existat o conventie in acest sens. Daca acea cota de 90% a fost data de parintii dvs. cu titlu gratuit, atunci ramane cota de 10% din imobil, asupra careia sunteti proprietari si care va fi supusa partajarii.
Incredintarea minorului se face, de regula, in cadrul unui proces de divort, care precede partajului, si instanta are in vedere interesele supreme ale minorului. In acest sens, se vor avea in vedere concluziile autoritatii tutelare, ale minorului(daca a implinit varsta de 10 ani), precum si solicitarile ambilor parinti. Doar simplul fapt ca unul din soti detine un imobil, nu e de natura sa determine instanta sa ii incredinteze minorul, cu atat mai mult cu cat, acesta fiind la o varsta frageda, 3,5 ani, are nevoie de ingrijirea mamei, si este in interesul acestuia sa ramana alaturi de ea. In practica(care ne omoara), in mod exceptional instantele incredinteaza minorii tatilor.
Bunul fiinsd achizitionat in timpul concubinajului si fiind trecut doar dvs ca si proprietar este un bun propriu si nu este supus partajarii.
Daca sotia dovedeste ca a avut o contributie poate solicita partajarea acelei contributii.
In ceea ce priveste incredintarea minorului, instanta va tine cont de interesul major al minorului. Se va efectua ancheta sociala si copilul va fi incredintat parintelui care ofera conditii pentru cresterea si educarea acestuia , cu obligatia celuilalt parinte de a plati pensie de intretinere.
Multumesc pentru raspuns
Nu mai inteleg nimic...,cred ca definitia de concubinaj nu este clar definita ...noi am locuit sub acelasi acoperis timp de 1.5 ani intr-un apartament al rudelor ei fara sa platim chirie timp in care am pus banii la gramada exclusiv din salariu,care au fost egale ca suma,nu a existat nici un act sa certifice perioada in care am stat impreuna(decat martori).Este acest fapt doveditor ca a contribuit si ea la achizitionarea imobilului?Cum ar putea dovedi si contributia ei dat fiind cazul?
Da , sotia poate avea un drept de creanta (supus prescriptiei extinctive, termenul aplicabil fiind cel de 3ani , care curge de la nasterea dreptului).
Acest termen stinge dreptul material la actiune al sotiei , asa incat , daca va ramane in pasivitate , nu-si va mai putea recupera sumele de bani investite , sub o forma sau alta , in acest bun imobil.
Multumesc foarte mult pentru raspuns ,as mai avea o rugaminte daca imi puteti da un model de carere de divort din culpa comuna
adresa mea de mail
understand_me77@yahoo.com
toata stima pentru munca pe care o faceti