avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... chemare in judecata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

chemare in judecata

Suntem in situatia in care trebuie sa recuperam un debit restant de la un client. Acesta nu mai functioneaza, dar nu stiu daca s-a declansat procedura de insolventa in ceea ce-l priveste. Debitul este rezultatul unui contract, dar pentru ca exista posibilitatea de a fi in insolventa nu-l putem chema in judecata in temeiul OUG 119/2007. Ce alta solutie avem?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:14, 30 Octombrie 2009
Eu "evidentiez" ca singur temei legal in acest caz Legea 85/2006. De ce e "viabila" varianta cu OG 5/2001?
Cel mai simplu este prin OG nr5/2001 daca aveti creanta certa , lichida si exigibila.
@ynocentta, aveti si vreun argument? (vreunul care sa sune cumva altfel decat "asa vrea muschii mei" - Ma scuzati!)

Legea 85/2006 privind procedura insolventei:
Art. 36. - De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale, cu excepţia căilor de atac declanşate de debitor.

Cautati, prin urmare, sa aflati daca s-a deschis procedura in ce il priveste pe debitorul dvs. In acest caz va inscrieti la masa credala. Asta nu inseamna ca nu puteti introduce orice alta actiune. Oricine poate sa introduca pe rol orice ii trece prin cap. Problema este ca actiunea lui va avea soarta prev de art 36 mai sus citat, daca s-a deschis procedura.

Daca nu s-a deschis procedura puteti analiza care din cele doua cai OG 5, OUG 119 e de urmat. Nu exista o preferinta intre ele. Nu e una mai "desteapta" decat celalata. Ele au insa domenii de aplicare diferite/conditii diferite. Ceea ce face ca unii sa aiba sansa doar daca urmaza una din cai. Altii pot fi in situatia de a alege ...cu care sa inceapa (indeplinind conditiile prev de ambele acte normative) si atunci se poate pune problema analizarii avantajelor oferite de o cale fata de cealalta.

Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creante stefaniulian stefaniulian Cum recuperez contravaloarea unei facturi,de la o societate care si-a cerut in adunarea generala declansarea procedurii de insolventa dar nu s-a dat hotararea ... (vezi toată discuția)
Somatie plata - insolvabilitate ! stelutaalistar stelutaalistar Am de recuperat o creanta de la o societate comerciala . Am introdus actiune in instanta - somatie de plata . Intre timp , cf. informatiilor de la ONRC de ... (vezi toată discuția)
Declararea unei firme in faliment lenu_ro lenu_ro buna ziua va rog sa ma ajutati o societate comerciala a achizitionat de la firma unde lucrez un produs, pe baza de contract- factura fiscala. din valoarea ... (vezi toată discuția)