avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate întreținere făcută de un tert
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate întreținere făcută de un tert

Buna ziua,

Poate fi făcută plata întreținerii de un tert, nemandatat, iar administrația fiind notificată sa nu o accepte?

Administrația spune că da deoarece își recuperează un prejudiciu (art.1474,al.1).

Dar, al.2 al art.1474 Noul Cod civil prevede că plata făcută de un tert este refuzata daca natura obligației impune că această să fie executată numai de debitor. Și, coroborat cu art.25 al.1 din din normele de aplicare a legii 230/2007, ce stabilește, printre altele, că, cotele de contribuție calculate pentru fiecare proprietar vor fi achitate de aceștia, mai are dreptate administrația?

Mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2018
ContSters69500, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 22:25, 13 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atat timp cat plata este facuta in numele proprietarului X si pentru cota intretinere luna Y apartament Z,nu conteaza cine face plata
Asociatia de proprietari cu scopul recuperarii cotelor parti intretinere individuala are interesul sa primeasca orice suma achitata in contul sumelor impuse in lista lunara de intretinere
Daca asociatia de proprietari refuza perceperea oricarei sume avansate pentru acoperire intretinere lunara ,este abuz,denota ca exista alte interese -posibil situatii de ;litigii/antipatii
fata de proprietar
Daca proprietarul face dovada ca a desfasurat demersuri cu scopul achitarii cotei lunare de intretinere dar asociatia a refuzat primirea sumei si eliberare document justificativ,in eventuala solutionare in instanta proprietarul are castig de cauza
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plata obligatiei la care face referire art 1474 Cod Civil nu se refera doar la platile asa cum se inteleg ele in vorbirea curenta, facute cu bani. La un contract de prestari service medicale de pilda sunt doua obligation corelative, cea a medicului de a presta servicial si cea a pacientului de a plati bani pentru serviciu. Fiecare parte care isi satisface obligatia, face de fapt o "plata" in sensul art 1474.
In alin 2, cand se refera la "natura obligatiei" care impune plata sa fie facuta doar de debitor, art 1474 se refera exact la aceste obligatii care nu sunt de plata in bani ci "plati" de alta natura, in exemplul de mai sus obligatia medicului ar putea fi "platita" doar de acesta, pe cand a pacientului ar putea fi platita de oricine in numele sau.
Altminteri nu exista baza legala in codul civil de a refuza o plata in bani, afara de cazul cand debitorul original se opune in mod expres la aceasta (si atunci cu limitari) sau cand conventia intre creditor si debitor stipuleaza ca plata datoriei nu poate fi acceptata de la un tert.
Mergând pe logica dumneavoastră, oricine, chiar și un străin de localitate sau tara, poate să plătească chiar și la un bloc întreg intretinerea mai multe luni la rand, sa se transforme in creditor pentru toți proprietarii, eventual să le perceapă și o dobanda ca la cămătari și să trimită si recuperatorii!
Art.1474 al.2 nu face vorbire nicăieri de plati de alta natură decât plata in bani, doar de "obligație" in sine.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca de fapt nu aveati nevoie de nici un ajutor, stiati deja raspunsul la intrebarea dvs. Continuand sa refuzati plata facuta pentru debitor, veti ajunge probabil in instanta unde veti avea ocazia sa verificati la ce se refera de fapt art 1474.

Alte discuții în legătură

Refuz plata intretinere alexaxa alexaxa buna dimineata va rog sa imi dati un sfat, daca se poate administratia blocului m-a actionat in instanta pentru o suma de bani ( cote ... (vezi toată discuția)
Ordine achitare intretinere si folosirea banilor achitati de catre asociatie NarcisVN NarcisVN Bună ziua. M-am înregistrat pe site pt. că am nevoie de ajutor. Am o restantă la întreținere din august pană în decembrie anul curent 2016. Am achitat ... (vezi toată discuția)
Poprirea proprietarilor fara un titlu executoriu? aaddii aaddii Buna ziua! Sunt administrator la o asociatie de proprietari, care a fost data in judecata de catre CET nu pentru energia termica, ci pt penalizarile ... (vezi toată discuția)