avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poprirea proprietarilor fara un titlu executoriu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poprirea proprietarilor fara un titlu executoriu?

Buna ziua!
Sunt administrator la o asociatie de proprietari, care a fost data in judecata de catre CET nu pentru energia termica, ci pt penalizarile acumulate. Exista o sentinta judecatoreasca care spune ca asociatia are de plata 8700 lei . Suma nu o contest, e reala, datorita intarzierilor cu care platesc proprietarii. Ulterior sentintei, 20 de proprietari au primit o instiintare de poprire, pe numele fiecaruia, din partea unui executor judecatoresc. Fiecare a primit aceeasi hartie (doar numele era schimbat) in care se specifica faptul ca va fi supus popririi. Culmea este ca multi dintre acestia nu au datorii, sunt buni platnici, si nu eu am dat numele proprietarilor, probabil au fost luate numele lor de la avizier. In adresa primita si la asociatie scrie asa, citat: va aducem la cunostinta ca in conformitate cu art. 782 C. Proc. Civ. a fost luata masura popririi sumelor de bani datorate de urmatorii terti popriti: x, y, z,...... Unii proprietari au sunat la executor si acesta le-a zis sa se duca la el ca sa plateasca intretinerea, pentru a nu fi popriti.
1) Se poate face poprire cuiva (unei pers. fizice) fara o sentinta data de un judecator?
2) Exista vreo reglementare noua in Codul de procedura civila care ii permite unui executor judecatoresc sa popreasca un tert, o pers. fizica, membra a asociatiei, atunci cand asociatia are o datorie si exista o sentinta civila pe numele asociatiei, nu al persoanei?
3)Este un abuz din partea executorului judecatoresc? Vrea sa pacaleasca oamenii?

Multumesc anticipat pt raspunsuri!
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
aaddii, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 22:57, 4 Iunie 2015
Situatia este curioasa.
O hotarare judecatoreasca este opozabila (aplicabila) numai celor care sunt mentionati in ea.
Verificati daca Executorul judecatoresc are cereri si hotarari judecatoresti de incuviintare a executarii in dosare deschise pe numele locatarilor notificati separat. Verificati acelasi lucru si la Judecatoria de sector.
Sentinta este pe numele asociatiei, nu al proprietarilor. Am citit art 782, alin1, si art 780, alin 1 din Codul de Proc Civ. si se pare ca este posibila o poprire unui tert, dar eu nu am studii juridice.
E clar o aberatie: unii locatari au cotele la zi asadar cum sa raspunda in solidar?
Persoana juridica raspunde: sa le opreasca utilitatile, sa faca ce vor.
Prin acea hotarare judecatoreasca asociatia a fost obligata sa plateasca 8700 lei, suma reala si necontestata de asociatie, asa cum se recunoaste in primul mesaj.
Pai daca-i asa de ce asociatia de proprietari nu a achiatat aceasta datorie fara sa mai astepte ca firma ce a castigat procesul sa apeleze la executor?
Ar fi platit doar 8700 lei. Prin executor se mai pierd si cheltuielile de executare.

Eu inteleg ca asociatia nu a achitat acest debit si acum suporta atat asociatia cat si proprietarii.
Iar executarea tuturor proprietarilor este corecta si am sa explic.
Asociatia trebuie sa plateasca debitul dar nu plateste pe motiv ca nu are bani in cont, in casa. Daca ar fi avut bani in cont executorul lua banii cin contul bancar al asociatiei. Daca nu sunt bani in cont executorul poate sa ia bani din casa, tot ce se incaseaza zilnic prin casieria asociatiei, indoiferent de la cine incaseaza asociatia bani.
Ca sa nu stea zilnic la usa asociatiei si sa ia banii de la casieria asociatie, riscand sa se scape unele sume din care asociatia mai achita si alte debite..., executorul a instiintat proprietarii sa plateasca ceea ce este afisat pe lista lunara direct catre executor si nu la asociatie. Este corect si normal atat timp cat asociatia, conducerea asociatiei nu a stabilit cu furnizorul ce a castigat procesul o alta modalitate de achitare, o esalonare zilnica, saptamanala, lunara...
Proprietarul aduce la asociatie chitanta eliberata de executor iar administratorul inregistreaza aceste sume scazand debitele din fisele individuale.
Asadar este corecta actiunea executorului in situatia lipsei unei intelegeri cu presedintele asociatiei.
Spuneti ca e corect! Dar este si legal? E vorba de penalizari. Si de ce doar 20 proprietari si nu 66, cati sunt toti?
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
aaddii, utilizator

Alte discuții în legătură

Abuz administrator asociatie proprietari floriantabarca floriantabarca am o datorie catre asociatia de proprietary unde locuesc pe care am primit o poprire de la anaf in care mi sa cerut sa platesc acea suma la anaf deoarece ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca a unei asociatii de proprietari andreica1 andreica1 Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc petroniki petroniki Buna ziua!Parintii mei au fost dati in judecata de asociatia de proprietari pt penalizari si in urma unei hotarari judecatoresti,au fixat impreuna cu ... (vezi toată discuția)