avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poprirea proprietarilor fara un titlu executoriu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poprirea proprietarilor fara un titlu executoriu?

Buna ziua!
Sunt administrator la o asociatie de proprietari, care a fost data in judecata de catre CET nu pentru energia termica, ci pt penalizarile acumulate. Exista o sentinta judecatoreasca care spune ca asociatia are de plata 8700 lei . Suma nu o contest, e reala, datorita intarzierilor cu care platesc proprietarii. Ulterior sentintei, 20 de proprietari au primit o instiintare de poprire, pe numele fiecaruia, din partea unui executor judecatoresc. Fiecare a primit aceeasi hartie (doar numele era schimbat) in care se specifica faptul ca va fi supus popririi. Culmea este ca multi dintre acestia nu au datorii, sunt buni platnici, si nu eu am dat numele proprietarilor, probabil au fost luate numele lor de la avizier. In adresa primita si la asociatie scrie asa, citat: va aducem la cunostinta ca in conformitate cu art. 782 C. Proc. Civ. a fost luata masura popririi sumelor de bani datorate de urmatorii terti popriti: x, y, z,...... Unii proprietari au sunat la executor si acesta le-a zis sa se duca la el ca sa plateasca intretinerea, pentru a nu fi popriti.
1) Se poate face poprire cuiva (unei pers. fizice) fara o sentinta data de un judecator?
2) Exista vreo reglementare noua in Codul de procedura civila care ii permite unui executor judecatoresc sa popreasca un tert, o pers. fizica, membra a asociatiei, atunci cand asociatia are o datorie si exista o sentinta civila pe numele asociatiei, nu al persoanei?
3)Este un abuz din partea executorului judecatoresc? Vrea sa pacaleasca oamenii?

Multumesc anticipat pt raspunsuri!
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
aaddii, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 22:57, 4 Iunie 2015
Este legal, cautati pe net despre metoda tertului poprit ca sa va convingeti.
Nu a somat decat 20 de proprietari ori ca asa a vrut, ori ca nu a aflat cine sunt ceilalti proprietari.
Legal nu era obligat sa ii someze pe toti.
La o intretinere de 200 lei/luna si ap. rezulta 4000 lei/luna, adica isi recuperaza banii in doua luni, deci nu are de ce sa someze mai multi proprietari.
Tertul poprit nu este o "metoda" ci o persoana.
Tert poprit - persoană fizică sau juridică ce datorează o sumă de bani debitorului urmărit şi de la care creditorul poate obţine direct plata creanţei sale pe calea popririi.
Ok. Dar probabil in alte cazuri exista niste contracte intre diverse firme si, atunci cand e cazul, un executor poate lua banii de la tertul poprit. Pt ca are un contract de care se poate lega. Am inteles asta! Dar aici, la o asociatie, proprietarii care fac parte din ea nu au niciun contract semnat cu asociatia. Unii s-au mutat, altii sunt noi, e doar o lista cu numele lor la avizier.
Intelegeti ca este doar o optiune a executorului sa nu "confiste" zilnic banii incasati de la casierul asociatiei si sa-i incaseze direct de la proprietarii care in mod firesc ar fi platit la casieria asociatiei.
Adica executorul tot va lua baii asociatiei si daca ar sta zilnic in casieria asociatiei. Proprietarul intinde mana cu bani catre casier dar executorul sta pe scaun langa acesta si-i ia imediat eliberand chitanta.
Se pare ca in ultima perioada, chestia aceasta cu tertul proprit incepe sa capete amploare. Aici pe forum am mai discutat....
Executorul jr. poate sa interpreteze cum vrea el prev. legale, asta nu inseamna ca este si legal. El vrea in primul rand sa castige niste bani si o mai vedea el daca mai da ceva CET-ului.

Sunt de acord cu ce scrie mai sus @Adriantot, insa am niste observatii:
- nu ma intereseaza de ce as. prop. nu a introdus la timp, pe lista de plata suma respectiva;
- daca nu a fost introdusa de buna voie, iata acum sunteti obligati sa o faceti;
- in aceste conditii, pe urmatoarea LP va trebui sa introduceti suma (8700 + dandanalele) pe care o veti repartiza fostilor debitori, functie de cum aveti regulile prin asociatie;
- odata cu aparitia sumelor repartizate in LP, nominal pe proprietari, aceasta devine obligatie de plata pentru respectivii si trebuie sa o achite;
- banuiesc ca o parte dintre acestia vor achita debitul de buna voie, altii nu si atunci o sa fiti nevoiti sa apelati la metodele obisnuite de recuperare (nu insist);
- sigur ca in acest fel recuperarea banilor devine foarte greoaie si din acest motiv, ex. jr. forteaza nota...;
- proprietarii care au primit notificari de plata sa nu aiba nicio grija atata timp cat CET-ul nu a fost in proces cu dumnealor;

Deci, discutati in com. executiv introducerea sumei respective pe LP, dvs. faceti calculul si repartizarea pe debitori a sumei si incepeti colectarea. Pe masura colectarii, sau printr-o intelegere cu ex. jr. virati banii in contul sau sau direct la CET.
Cum s-a mai spus, trebuia sa va ocupati mai de mult de aceasta problema, mai ales ca CET-ul observand lipsa dvs. de reactie, a apelat la ex. jr.

Ca sa va calmez putin, sa stiti ca in mai toate orasele tarii, acolo unde CET-urile au ajuns pe butuci, se procedeaza la fel. Baietii merg pe o carare batuta.
La noi la Iasi, instantele le-au taiat pretentiile juristilor de la CET care cereau penalitai inca din anii 2000...

Va doresc mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz administrator asociatie proprietari floriantabarca floriantabarca am o datorie catre asociatia de proprietary unde locuesc pe care am primit o poprire de la anaf in care mi sa cerut sa platesc acea suma la anaf deoarece ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca a unei asociatii de proprietari andreica1 andreica1 Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc petroniki petroniki Buna ziua!Parintii mei au fost dati in judecata de asociatia de proprietari pt penalizari si in urma unei hotarari judecatoresti,au fixat impreuna cu ... (vezi toată discuția)