avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
As vrea sa aflu raspuns la urmatoarea problema:
Sotia a decedat,insa inainte de moarte (aceasta fiind grav bolnava,stia probabil ca nu mai are mult de trait),si-a rugat sotul ca dupa decesul ei,acesta sa treaca apartamentul pe numele copilului lor (singurul copil de fapt).Sotul a tot amanat acest fapt,intre timp s-a recasatorit,din aceasta a doua casatorie rezultand un copil.Ce drepturi are asupra proprietatii copilul din prima casatorie? Noua nevasta nu vrea sa-l lase sa treaca apartamentul pe numele copilului din prima casatorie.
Dar copilul din a doua casatorie?
Va multumesc frumos pentru raspunsurile dvs!
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 12:29, 27 Octombrie 2009
vorbim despre un bun comun al sotilor, da ?
la succesiunea sotiei vor veni sotul supravietuitor , respectiv descendentul .
la imobil sotul are dreptul la o cota-parte de 1/2 + 1/4 . restul ii revine copilului rezultat din prima casatorie.
dar, la decesul sotului la succesiunea sa vor veni sotia supravietuitoare, (cea de-a doua sotie) si cei doi fii ai sai .
asta inseamna ca, cota sa parte din acel imobil se va imparti intre acestia, sotia dobandind 1/4 din apartamentul in cauza, restul revenindu-le celor doi descendenti . ( restul din cota tatalui ) .

momentan , dupa dezbatrea succesiunii dupa prima sotie vor fi proprietati sotul supravietuitor si descendentul ( primul copil ) .
cei doi trebuie sa accepte succesiunea in termen de 6 luni de la decesul mamei . ( probabil ca nu au facut acest lucru ) .
dezbaterea succesiunii se poate face oricand , fiind imprescriptibila.
dupa dezbaterea succesiunii se poate face un partaj voluntar intre tata si primul sau fiu, tatal renuntand in favoarea fiului .
buna ziua!
in masa succesorla defunctei intra o cota de 1/2 din imobil.
la succesiunea acesteia vin sotul supravietuitor si copiulu lor.
sotul poate da o declaratie in sensul ca in termenul de optiune succesorala nu a facut acte de acceptare tacita a succesiunii, si in acest mod intreaga masa succesorla va fi culeasa de catre fiica deci cota de 1/2.
daca dezbat succesiunea si vin aman2 atunci cotele vor fi: 5/8 tatal, 3/8 copilul
la data decesului tatalui in masa sucecsorala a acestuia va intra si aceasta cote de 5/8+ alte bunuri pe care le-a dobandit.
Va multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesoriala cimpyvl cimpyvl in cazul in care dupa moartea defunctului cum trebuie sa procedeze vaduva pt dezbaterea succesoriala in cazul in care are un bun imobil pt a ramane ... (vezi toată discuția)
Succesiune andreyy82 andreyy82 Buna ziua. Am o problema putin mai delicata. Tatal meu a deceadat acum 2 luni , iar fosta lui sotie ( a 2a casatorie, eu fiind din prima casatorie a lui), a ... (vezi toată discuția)
Mostenire marinica71 marinica71 buna!ma numesc marian si am o nelamurire:mama mea a decedat in 1992 .in timpul casatoriei cu tatal meu au achizitionat un apartament.din 1997 pana in 1999 ... (vezi toată discuția)