Buna ziua,
As vrea sa aflu raspuns la urmatoarea problema:
Sotia a decedat,insa inainte de moarte (aceasta fiind grav bolnava,stia probabil ca nu mai are mult de trait),si-a rugat sotul ca dupa decesul ei,acesta sa treaca apartamentul pe numele copilului lor (singurul copil de fapt).Sotul a tot amanat acest fapt,intre timp s-a recasatorit,din aceasta a doua casatorie rezultand un copil.Ce drepturi are asupra proprietatii copilul din prima casatorie? Noua nevasta nu vrea sa-l lase sa treaca apartamentul pe numele copilului din prima casatorie.
Dar copilul din a doua casatorie?
Va multumesc frumos pentru raspunsurile dvs!
vorbim despre un bun comun al sotilor, da ?
la succesiunea sotiei vor veni sotul supravietuitor , respectiv descendentul .
la imobil sotul are dreptul la o cota-parte de 1/2 + 1/4 . restul ii revine copilului rezultat din prima casatorie.
dar, la decesul sotului la succesiunea sa vor veni sotia supravietuitoare, (cea de-a doua sotie) si cei doi fii ai sai .
asta inseamna ca, cota sa parte din acel imobil se va imparti intre acestia, sotia dobandind 1/4 din apartamentul in cauza, restul revenindu-le celor doi descendenti . ( restul din cota tatalui ) .
momentan , dupa dezbatrea succesiunii dupa prima sotie vor fi proprietati sotul supravietuitor si descendentul ( primul copil ) .
cei doi trebuie sa accepte succesiunea in termen de 6 luni de la decesul mamei . ( probabil ca nu au facut acest lucru ) .
dezbaterea succesiunii se poate face oricand , fiind imprescriptibila.
dupa dezbaterea succesiunii se poate face un partaj voluntar intre tata si primul sau fiu, tatal renuntand in favoarea fiului .
buna ziua!
in masa succesorla defunctei intra o cota de 1/2 din imobil.
la succesiunea acesteia vin sotul supravietuitor si copiulu lor.
sotul poate da o declaratie in sensul ca in termenul de optiune succesorala nu a facut acte de acceptare tacita a succesiunii, si in acest mod intreaga masa succesorla va fi culeasa de catre fiica deci cota de 1/2.
daca dezbat succesiunea si vin aman2 atunci cotele vor fi: 5/8 tatal, 3/8 copilul
la data decesului tatalui in masa sucecsorala a acestuia va intra si aceasta cote de 5/8+ alte bunuri pe care le-a dobandit.
Succesiune
andreyy82
Buna ziua. Am o problema putin mai delicata.
Tatal meu a deceadat acum 2 luni , iar fosta lui sotie ( a 2a casatorie, eu fiind din prima casatorie a lui), a ... (vezi toată discuția)
Mostenire
marinica71
buna!ma numesc marian si am o nelamurire:mama mea a decedat in 1992 .in timpul casatoriei cu tatal meu au achizitionat un apartament.din 1997 pana in 1999 ... (vezi toată discuția)