avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... procedura prealabila la somatia de plata?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

procedura prealabila la somatia de plata?

Ati avut vreo somatie de plata respinsa pe motiv ca nu a fost indeplinita procedura concilierii directe cf 721 indice 1 C.pr.civ? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alina Manciu , Avocat 18:27, 19 Martie 2006
Chiar si in prezenta unei astfel de clauze, nu cred ca este vorba de concilierea prevazuta de art. 720 indice 1, ci despre orice incercare de rezolvare amiabila probata, de regula, prin corespondenta, dar fara necesitatea respectarii termenelor stabilite de textul legal aratat. Mie nu mi s-a intamplat pana acum sa mi se ridice o astfel de exceptie, desi clauza respectiva este uzuala in contractele comerciale. Oricum, ideea colegului este de retinut pentru situatia debitorului aflat in dificultate in cadrul somatiei de plata.
Raţiunea concilierii prealabile prevăzută de art.7201 C.proc. civ.,de a simplifica şi degreva judecăţile având ca obiect pretenţii de natură bănească, ce pot fi soluţionate pe cale amiabilă şi într-un termen scurt, este practic realizată şi atunci când încercarea de conciliere a reclamantei cu cealaltă parte a avut loc în cadrul unei alte proceduri, cum este cea a somaţiei de plată sau când procedura concilierii a fost îndeplinită după introducerea cererii de chemare în judecată la instanţa competentă, până la primul termen de judecată.
Procedura somatiei de plata nu are autoritate de lucru judecat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concilierea directã Adelin 3 Adelin 3 Am o mică problemă, după ce pe calea somaţiei de plată reclamanta a pierdut în sensul că ia fost respinsă acţiunea, se îndreaptă împotriva mea cu o ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata vs. conciliere dumitru2000 dumitru2000 - x da in judecata pe Y pentru plata unei sume de bani - deci pretentii; - de la scadenta insa au trecut insa trei ani fara cateva zile - deci X nu mai are ... (vezi toată discuția)
Conciliere prealabila -spete Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Stimati colegi, as vrea sa ma ajutati cu niste spete legate de concilierea prealabila realizata dupa intentarea actiunii in instanta. Ideea este urmatoarea: ... (vezi toată discuția)