Chiar si in prezenta unei astfel de clauze, nu cred ca este vorba de concilierea prevazuta de art. 720 indice 1, ci despre orice incercare de rezolvare amiabila probata, de regula, prin corespondenta, dar fara necesitatea respectarii termenelor stabilite de textul legal aratat. Mie nu mi s-a intamplat pana acum sa mi se ridice o astfel de exceptie, desi clauza respectiva este uzuala in contractele comerciale. Oricum, ideea colegului este de retinut pentru situatia debitorului aflat in dificultate in cadrul somatiei de plata.
Raţiunea concilierii prealabile prevăzută de art.7201 C.proc. civ.,de a simplifica şi degreva judecăţile având ca obiect pretenţii de natură bănească, ce pot fi soluţionate pe cale amiabilă şi într-un termen scurt, este practic realizată şi atunci când încercarea de conciliere a reclamantei cu cealaltă parte a avut loc în cadrul unei alte proceduri, cum este cea a somaţiei de plată sau când procedura concilierii a fost îndeplinită după introducerea cererii de chemare în judecată la instanţa competentă, până la primul termen de judecată.