avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Constituirea de parte civila in procesul penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Constituirea de parte civila in procesul penal

Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, daca se poate. Pretentiile de despagubiri, rezultate dintr-un contract de transport, formulate printr-o cerere reconventionala care a fost respinsa de instanta civila ca prescrisa pot fi valorificate prin constituirea ca parte civila in procesul penal? Este posibil? Cum se procedeaza? Mi-ar fi de mare ajutor daca mi-ati putea da un sfat.
Actiunea civila poate fi alaturata actiunii penale in cadrul procesului penal, prin constituirea persoanei vatamate ca parte civila, situatie in care ea trebuie solutionata de instanta penala.Actiunea civila poate fi exercitata separat, caz in care judecata in fata instantei civile se suspenda pana la rezolvarea definitiva a cauzei penale( se aplica regula "penalul tine in locul civilului").Alegerea uneia dintre cele doua cai este de regula irevocabila, insa exista si unele exceptii prevazute de lege. Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata , pana la citirea actului de sesizare. Constituirea ca parte civila , dupa momentul citirii actului de sesizare a instantei, poate avea loc numai daca inculpatul nu se opune si aceasta constituire sa nu pericliteze buna desafasurare a judecatii.
Cum adica vi s-a respins cererea ca prescrisa?

Daca e vorba de tardivitate...:
Cererea reconvenţională se depune o dată cu întâmpinarea sau, dacă pârâtul nu este obligat la întâmpinare, cel mai târziu la prima zi de înfăţişare (art.119 alin.3 C.proc.civ.).

Nerespectarea termenului înăuntrul căruia poate fi depusă cererea reconvenţională atrage judecarea ei separată de cererea de chemare în judecată şi nu respingerea ca tardivă (art.135 C.proc.civ.)

Daca e vorba de prescriptia dreptului la actiune:
Cererea reconventionala a fost respinsa deoarece dreptul la actiune pentru despagubiri s-a prescris si reclamantul a invocat aceasta exceptie...

Deci, cum a fost?

In cadrul unui proces comercial, am depus (fiind partea parata) intampinare si cerere reconventionala pentru daune. Problema a fost ca, intr-adevar, s-a prescris dreptul la actiune pentru despagubiri rezultand dintr-un contract de transport. Urmeaza sa se deschida un proces penal. Prin constituirea ca parte civila in acest proces penal, se pot pretinde, din nou, acele despagubiri? Avand in vedere faptul ca dreptul la actiune s-a prescris?
Daca este vorba de aceleasi despagubiri constatate prin hotarare judecatoreasca irevocabila nu va puteti constitui parte civila.
Ma rog, va puteti constitui dar asta nu inseamna ca ati avea vreun castig de cauza.
legally a scris:

Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata , pana la citirea actului de sesizare. Constituirea ca parte civila , dupa momentul citirii actului de sesizare a instantei, poate avea loc numai daca inculpatul nu se opune si aceasta constituire sa nu pericliteze buna desafasurare a judecatii.

Va rog sa-mi spune-ti si mie care este exact "momentul" citirii actului de sesizare.

Alte discuții în legătură

Parte vatamata si civila ? marianaragalie marianaragalie In timpul anchetei penale de 6 luni ,nu exista nici-o declaratie ,pretentie din partea sotiei victimei. La a treia infatisare in instanta se constituie ca ... (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)
Tentativa de omor ContSters274040 ContSters274040 Buna ziua, sunt implicat intr-un proces pentru tentativa de omor, ca victima. Inculpatul nu are nimic pe numele lui, ca bunuri materiale si nici conturi ... (vezi toată discuția)