avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager asupra unei construcții ulterior ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager asupra unei construcții ulterior demolate. Cum pot construi pe terenul acum liber dacă uzufructuarul este considerat fără discernământ?

Acum 9 ani am facut un contract vanzare cumparare cu un batranel,o ruda mai indepartata, a unei curti avand amplasata si o casa veche, cu drept de uzufruct viager asupra a doua camere. Dupa semnarea contractului l-am luat pe batranel de acolo si l-am mutat la mine. Acea casa statea sa cada si am demolat-o. Acum vreau sa vand acel teren si nu pot din cauza acelui drept de uzufruct viager. Culmea e ca nici macar eu nu pot construi fara aprobarea batranelului. Problema e ca starea batranelului e precara si se considera ca nu are discernamant. Cum pot rezolva aceasta situatie? Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:27, 13 Aprilie 2018
Mai așteptați un an si invocati stingerea uzufructului prin neuzul bunului timp de 10 ani, în baza art.746 Cod civil (cu dovada luării in spatiu/a mutatiei după imediata încheiere a actului)
Din pacate, luarea in spatiu e facuta doar de 3 ani, nu de cand efectiv l-am mutat de acolo. Asta inseamna o asteptare de 7 ani. Mai ma informase cineva ca poate fi asistat de cineva din cadrul primariei de la asistenta sociala care sa il reprezinte. E posibil? Cumva de genul ca el sa renunte la acel uzufruct viager iar eu sa il iau in intretinere in noua locatie in care locuieste?
Dacă bătrânul nu are discernământ, prezenta angajatului de la asistență socială chiar nu ajuta deloc.
Legea nr. 71 din 3 iunie 2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil
Articolul 72
Dispoziţiile art. 746 alin. (1) lit. e) din Codul civil se aplică drepturilor de uzufruct constituite ulterior intrării în vigoare a Codului civil.
Și mai bine.
Art. 557 vechiul Cod civil
"Uzufructul se stinge prin moartea uzufructuarului, prin expirarea termenului pentru care uzufructul a fort acordat, prin consolidarea sau întrunirea asupra aceleiaşi persoane a ambelor calităţi de proprietar şi de uzufructuar;
prin neuzul dreptului de uzufruct în curs de 30 ani;
prin totala desfiinţare a lucrului asupra cărui uzufructul era constituit.

Alte discuții în legătură

Nudul proprietar lore_lore lore_lore In situatia in care exista un drept de uzufruct asupra unui imobil, iar nudul proprietar moare, se stinge uzufructul?Adica mostenirii nudului proprietar sunt ... (vezi toată discuția)
Anulare uzufruct camelia6217 camelia6217 Am dat in uzufruct viager mamei mele apartamentul cumparat de mine.Cum pot sa sting uzufructul? (vezi toată discuția)
Habitatie viagera ccccarla ccccarla Buna ziua, in anul 1997 am cumparat un apartament,in acel moment aveam prieten9cetatean italian) si este trecut cu habitatie viagerav in cobtract.Din anul ... (vezi toată discuția)