avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Habitatie viagera

Buna ziua, in anul 1997 am cumparat un apartament,in acel moment aveam prieten9cetatean italian) si este trecut cu habitatie viagerav in cobtract.Din anul 1999...efectiv a disparut, am incercat sa dau de el prin cunostiinte , dar nu am reusit.Au trecut 21 de ani, si nu reusesc sa dau de el.Cum as putea sterge Habitatia viagera?
O zi buna !!!!

Cel mai recent răspuns: Bb73 , utilizator 16:26, 22 Iulie 2023
Dreptul de abitatie se stinge pentru neuz daca trecut mai mult de 10 ani!
Fiind constituit in 1997, dreptului de abitatie viagera al prietenului dvs i se aplica prevederile vechiului cod civil care era in vigoare la acel moment:
Articolul 565
Drepturile de uz şi de abitatiune se stabilesc şi se pierd în acelaşi chip ca şi uzufructul.
Articolul 557
Uzufructul se stinge prin moartea uzufructuarului, prin expirarea termenului pentru care uzufructul a fost acordat, prin consolidarea sau întrunirea asupra aceleiaşi persoane a ambelor calităţi de proprietar şi de uzufructuar;
prin neuzul dreptului de uzufruct în decurs de 30 de ani;
prin totală desfiinţare a lucrului asupra cărui uzufructul era constituit.

Peste 6 ani, respectiv la implinirea a 30 de ani de la momentul constituirii dreptului de uzufruct veti putea formula o actiune in instanta prin care sa cereti constatarea faptului ca dreptul de abitatie s-a stins ca urmare a neuzului timp de 30 de ani.
Multumes,si ce pasi trebuie sa urmez?

Avocat Tabrea Alexandru a scris:

Dreptul de abitatie se stinge pentru neuz daca trecut mai mult de 10 ani!

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu scuzele de rigoare pentru dl. Tabrea, dar nu pe dânsul ar trebui să-l întrebați pentru că s-a grăbit când a răspuns.
MihailZC v-a dat răspunsul corect.
Trebuie să formulați o acțiune în constatarea stingerii dreptului de abitație prin neuz!

Intr-adevăr, din pacate pt dvs, în speță are incidență Vechiul Cod Civil.
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat

Alte discuții în legătură

Radiere drept abitatie pe viata uzzy2008 uzzy2008 Buna ziua. Doresc sa vand o casa pe care am mostenit-o de la parintii mei. Ei au cumparat casa in 1972, dar unul din proprietari si-a rezervat dreptul de ... (vezi toată discuția)
Drept habitatie viagera mariamem mariamem Buna seara.Am si eu o problema in legatura cu vanzarea unui teren. Eu sunt proprietara unui teren pe care a existat un imobil cand l-am achizitionat. In ... (vezi toată discuția)
Cu referirea la prescriptia dreptului de uzufruct.... B_M_Mihai B_M_Mihai Mas interesa daca decretul 167/59 are precizari legat de prescriptia dreptului de uzufruct,in cazul in care nu s-a uzat de el.Sau alta lege sau alt decret are ... (vezi toată discuția)