Nu dispun de bani multi, dar am gasit o casa ieftina la marginea Bucurestiului. Proprietarul are chitanta de mana asupra casei. Vrea sa facem vanzarea tot pe chitanta de mana, dar sa inscriem casa pe rol la Administratia Financiara pe numele meu., urmand ca pe urma sa platesc un avocat sa imi faca actele in tribunal. Ce ma sfatuiti sa fac? Se poate face o vazare in asa fel, ca eu stiu ca nu. Va multumesc.
de ce nu incheiati un antecontract de vanzare-cumparare ??
domnul care doreste sa va vinda proprietatea va trebui sa-si rezolve intai problema juridica a actelor.
recomandati-i sa -si rezolve in instanta problema actelor, invocand instanta de judecata cu o actiune in constatarea dreptului sau de proprietate.
ulterior sa-si intabuleze proprietatea si in final sa procedati la incheierea contractului de vanzare-cumparare .
cam riscant cu chitanta de mana si cam dificil ca dupa aceea sa faceti o actiune in constatarea vanzarii... nu pre ar trebui sa va bagati in asa ceva.
tot este mai bine sa-si rezolve el mai intai situatia si apoi sa va vanda casa.
Va raspund direct la intrebare: va sfatuiesc sa nu faceti acte de vanzare-cumparare ale unui imobil decat in notariat (act autentic). Daca veti merge la notar, veti vedea ca acea "chitanta de mana" a celui care doreste sa va vanda nu va fi acceptata ca act de proprietate (si nici nu este!). Nu are sens sa va "plimb" prin prevederi legale care arata clar modul de dobandire si de transmitere a proprietatii imobiliare si nici in articole de lege care prevad clar cum se face proba unor acte juridice (1191 si urm. cod civil). Este adevarat ca, pur teoretic, intalnirea ofertei cu acceptarea acesteia echivaleaza cu incheierea unui act juridic, dar mai important este sa puteti proba incheierea acestui act si transferul acelei proprietati, iar aceasta nu o veti putea face usor cu o chitanta de mana. Pe langa aceasta, nu veti putea inscrie transferul proprietatii in regim de carte funciara (absolut necesar pentru realizarea opozabilitatii fata de terti), cu o "chitanta de mana" ca act de dovedire a dobandirii proprietatii.
In mod strict ideatic, acea chitanta, impreuna cu recunoasterea de catre vanzator in instanta a vanzarii , poate conduce la o hotarare de constatare a dreptului de proprietate....dar mi se pare cel putin hazardat si chiar aberant sa aveti incredere in cineva atunci cand este vorba de o casa, asa cum mi se pare de neinteles de ce nu faceti vanzarea - cumpararea imobilului prin act autentic, asa cum cere legea, la un notar public!?!
Asa este, in baza unei chitante de mana , completata de proba testimoniala , se poate pronunta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare -cumparare.
O alta varianta e aceea a antecontractului de vanzare cumparare , a carui obligatie nu e respectata de catre una din parti , cealalta , adresandu- se instantei de judecata,tot in acest sens.
A doua varianta e mai sigura , intrucat un contract e legea partilor , sunt tinute de acesta.
Sustin pozitia d-lui Zaharia65_2. Atata vreme cat nu are acte de proprietate pe numele dansului nu v-as sfatui sa-i dati nici un ban, indiferent cum s-ar numi hartia pe care o semneaza dansul. Mergeti la orice notariat si intrebati daca va face antecontract. O sa vedeti ca nu.