avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se poate obține pensia de întreținere pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se poate obține pensia de întreținere pentru minori, și ce procent din veniturile tatălui se acordă pentru doi copii?

O prietena are urmatoarea situatie : are doi copii minori cu cineva cu care n-a fost casatorita doar a concubinat cu el ,iar copiii sunt recunoscuti de tata. Pentru ca s-au despartit de 4 luni ,iar tatal nu plateste niciun ban copiilor cu titlu de pensie vrea sa-l cheme in judecata pentru stabilirea pensiei . are urmatoarele intrebari :
1. cat la suta din veniturile tatalui se acorda pentru 2 copii
2. cat ar fi cuantumul daca tatal castiga minim pe economie sau nu are venit (suma totala in lei ,nu procente )
3.poate cere si banii retroactiv pentru cele 4 luni
4.daca se poate duce direct la parchet sa-l reclame si sa-i faca plangere penala ca de 4 luni nu plateste nimic ,in conditiile in care nu are hotarare judecatoreasca inca .

Va multumesc frumos pentru raspunsurile rapide si la obiect !

Cu stima !
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: proastasatului , utilizator 08:06, 20 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, o singura actiune cu 3 capete de cerere si taxa de timbru 60 lei.
Nu, dreptul tatalui de a avea legaturi personale cu minorul se pastreaza , chiar daca se obtine exercitarea autoritatii parintesti numai de catre mama.
Va multumesc foarte mult !

MARTA SIMONA PETRE a scris:

Da, o singura actiune cu 3 capete de cerere si taxa de timbru 60 lei.
Nu, dreptul tatalui de a avea legaturi personale cu minorul se pastreaza , chiar daca se obtine exercitarea autoritatii parintesti numai de catre mama.

Buna ziua,o mare rugaminte!
Intentionez sa depun dosar pt. Pensie alimentara pt cei doi copii minori . Nu intentionez sa divortez ,doar sa-mi dea pensie alimentara pt copii. In afara de cheltuielile curente (apa, gaze,curent) si rata la casa ,nu plateste nimic pt intretinerea copiilor ori alte cheltuieli.
In aceste conditii pot inainta proces pt pensie alimentara? As avea castig de cauza ? Multumesc anticipat !
Nu se poate sa nu divortezi dar sa ceri pensie.Divortezi odata proces separat, custodie cu program de relatii, partaj si pensie separat
Divortul poate dura si 2 ani si 3. Pensie puteti cere de la momentul despartirii in fapt. Copilul nu asteapta sa manance pana se incheie divortul. Nici parintele la care locuieste copilul nu e obligat sa suplineasca lipsa de intretinere pentru copil a celuilalat.
Asa ca da, se poate pensie din momentul despartirii in fapt si fara sa se fi pronuntat divortul.

Alte discuții în legătură

Buna ziua . proces pensie alimentara Iuliea Iuliea As vrea sa dau in judecata fostul prieten pentru drepturile copilei adica alocatie si pensie alimentara cer trebui sa fac si cat ma costa (vezi toată discuția)
Pensie alimentara mihaella23 mihaella23 As vrea sa stiu daca pensia alimentara pt.minor fara divort deocamdata se cere prin ordonanta prezidentiala,conform carei legi si cum se procedeaza?care este ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva Iulianadimia Iulianadimia Tatal copiilor mei lucreaza legal in Germania, din momentulin care s a pronuntat divorțul si avem custodie comuna pt cei doi copiiai nostri! In prezent ... (vezi toată discuția)