avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Cum poți să devii judecător in Romania daca ești ...
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Cum poți să devii judecător in Romania daca ești din Republica Moldova ?

Exista sanse sa devii judecător in Romania daca ești din Republica Moldova , vrei sa faci facultatea de drept din București și INM ? E mai bine sa faci liceul in Romania sau Republica Moldova ? E ok daca optezi pentru profilul filologie ? Trebuie neapărat sa deții pașaport român ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2018
ContSters469348, utilizator
Cel mai recent răspuns: Silvia Zaharia , Avocat 16:33, 15 Aprilie 2018
Pentru a putea să deveniți judecător, după terminarea studiilor, trebuie să urmați cursurile Institutului Național al Magistraturii.

Condițiile pentru a urma acest institut sunt prevăzute de dispozițiile Legii Nr. 303 din 28 iunie 2004, republicată cu modificările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv:

„ ART. 14
(1) Admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii se face cu respectarea principiilor transparenţei şi egalităţii, exclusiv pe bază de concurs.
#M20
(2) Poate fi admisă la Institutul Naţional al Magistraturii persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) are cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu;
b) este licenţiată în drept;
c) nu are antecedente penale sau cazier fiscal şi se bucură de o bună reputaţie;
d) cunoaşte limba română;
e) este aptă, din punct de vedere medical şi psihologic, pentru exercitarea funcţiei. Comisia medicală se numeşte prin ordin comun al ministrului justiţiei şi al ministrului sănătăţii. Taxele examenului medical se suportă din bugetul Institutului Naţional al Magistraturii.”

În concluzie, aveți cetățenie română?
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2018
Silvia Zaharia, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absolvent de drept la fr- inscriere magistratura anca243 anca243 poti participa la admiterea la inm /magistratura daca ai terminat o facultate de drept la FR ?multumesc (vezi toată discuția)
Conditi pentru admitere in inm adi05 adi05 Buna seara! Care este varsta minima pentru a candida la INM,studentii care termina dreptul la FR pot candida? (vezi toată discuția)
Conditii de inscriere la inm auditori floreamarius floreamarius sunt absolvent al facultatii de economie si administrarea afacerilor curs de lunga durata daca fac si masterul la drept pot sa ma inscriu la inm auditori (vezi toată discuția)