avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligația de a face
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligația de a face

Bună ziua. Am casa construita pe hotar înainte de anul 2000. A fost construita cu acceptul vecinului verbal. Menționez ca pe acest lateral al casei sunt ferestre, aceasta serie a vecinului este o serie secundara. Acum sunt data în judecata sa închid prin zidire aceste ferestre. E normal?
Cel mai recent răspuns: miked , utilizator 11:48, 3 Ianuarie 2020
Buna ziua,
Da, este normal.
Conform codului civil (actual si cel vechi), nu aveti voie sa aveti geamuri care dau in curtea vecinului daca distanta pana la gardul lui este mai mica de 2 metri.

Art. 615

Distanţa minimă pentru fereastra de vedere

(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

Detalii: [ link extern ]
Bună ziua, am și eu o întrebare tehnică, pentru că nu înțeleg diferența dintre cele două situații prevăzute de lege:
Ce înseamnă paralel d.p.d.v. legal? Matematic, sunt două drepte care nu se intersectează niciodată.
Practic, dacă geamul este la 1m de hotar în cota sa cea mai apropiată, și unghiul nu există între geam și linia hotarului, sau este foarte mic, de 1-5 grade, adică aproape paralel, mai este legal?
Dacă se și deschide (chiar și prin rabatare verticală) este legal?
Contează dacă este vitrat?

Am un vecin care așa a construit, exact spre terasa mea, de la cele două etaje (adică două geamuri). Ca detaliu scabros, sunt de la băi/toalete.

Oricum, legea nu prevede intimitatea nimănui, pentru ca nu prea contează dacă ai un vecin care are geamuri la 2m distanță de curtea ta și nu este de acord să se planteze la hotar nimic și stă și se holbează la "reality show-ul" oferit de celălalt vecin când vrea el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Geam aparut peste noapte Dana Dana vreau sa va cer parerea intr-o problema.La venirea din concediu am constatat ca vecinii si-au facut un geam care da spre curtea mea.Geamul este mai sus ... (vezi toată discuția)
Geam spre curtea mea sorana katona sorana katona Vecinul care si-a construit casa lipita de gard, cladirea lui cu un etaj e chiar gardul are voie sa faca geam inspre noi, dimensiuni? (vezi toată discuția)