avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație făcută de bunica mea în vârstă de 88 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație făcută de bunica mea în vârstă de 88 ani, nedeplasabilă și neștiutoare de carte. Pot eu, în calitate de unic moștenitor, să solicit anularea/revocarea donației?

Buna ziua!
Daca bunica mea in varsta de 88 ani, nedeplasabila si nestiutoare de carte, a donat unei persoane un teren arabil, fara a fi asistata de o autoritate tutelara si fara vreun document medical din care sa reiasa ca este apta pt a face donatii, eu, in calitate de unic mostenitor, pot sa solicit anularea/revocarea donatiei? Si daca pot, aceasta cerere de anulare se intocmeste inainte sau dupa decesul bunicii?
Mentionez si faptul ca persoana care a primit donatia a intrat in posesia documentelor (titlu de proprietate, certificat fiscal, extras cf) in mod suspicios, deoarece actele, in original, sunt la mine.
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Silvia Ionela , utilizator 21:38, 19 Aprilie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa inteleg ca bunica este inca in viata? Pentru ca in cazul acesta nu exista mostenire, doamna poate face orice doreste cu bunurile proprii. Ati putea cere reductiunea donatiei in masura in care aceasta intrece cotitatea disponibila atunci cand puteti dovedi un interes propriu lezat, adica dupa moartea bunicii, cand deveniti mostenitoare prin acceptarea succesiunii. Intre timp, se considera ca notarul care a autentificat actul de donatie s-a asigurat ca vointa donatoarei a fost liber exprimata si ca s-a facut cu discernamantul necesar (sau asistenta necesara).
Faptul ca bunica este nestiutoare de carte nu este neaparat relevant, i se citeste actul si notarul poate lua consimtamantul chiar daca donatoarea nu poate sau nu stie sa semneze. Certificatul fiscal si extrasul de carte funciara nu sunt greu sau ilegal de obtinut. Titlul nu este clar in ce consta, ar putea exista / s-ar putea obtine un duplicat al acestuia.
Multumesc!
Da, bunica este inca in viata. Nu a fost asistata de o autoritate tutelara si nu a avut vreun document medical care sa ateste discernamantul. Au fost doi martori doar pt ca este nestiutoare de carte, unul dintre martori fiind mama donatarului.
Multumesc!
O seara frumoasa!
Și cum anume s-a făcut donația? Ati spus că bunica este nedeplasabila.
Donatia s-a facut la domiciliul bunicii. Donatarul a discutat cu notarul si acesta s-a deplasat la domiciliu. In contractul de donatie este specificat faptul ca bunica a solicitat deplasarea notarului, dar nu dansa a solicitat-o si nu exista nicio cerere in acest sens atasata la dosar.

Quartila a scris:

Și cum anume s-a făcut donația? Ati spus că bunica este nedeplasabila.

De unde stiti?

Alte discuții în legătură

Juridic m.stef m.stef in 1996 mama a suferit un accident vascular cu o coma de o luna apoi si-a revenit cu o paralizie partiala urmand medicatie neurologica in anul 2001 a incheiat ... (vezi toată discuția)
Donatie supermoni supermoni daca un act de donatie poate fi atacat in justitie si de catre cine (vezi toată discuția)
Cumparare imobil dobandit prin donatie Corina_R Corina_R Buna ziua, Intentionez sa cumpar prin contract vanzare-cumparare, un imobil (casa + teren) dobandit de actualul proprietar prin donatie de la o matusa de ... (vezi toată discuția)