avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... juridic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

juridic

in 1996 mama a suferit un accident vascular cu o coma de o luna apoi si-a revenit cu o paralizie partiala urmand medicatie neurologica in anul 2001 a incheiat cu un frate act de donatie fara sa fie asistata de autoritatea tutelara acestia fiind intrebati au raspuns ca au trimis o adresa la notar avea voie sa semneze acest act multumesc anticipat
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2010
m.stef, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 20:10, 6 Martie 2010
Conform art. 30 din Legea nr. 17/2000 , persoana varstnica, este asistata, la cererea acesteia sau din oficiu, dupa caz, in vederea incheierii unui act juridic de instrainare, cu titlu oneros sau gratuit, a bunurilor ce-i apartin, in scopul intretinerii si ingrijirii sale, de un reprezentant al autoritatii tutelare a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica respectiva. Deci actul nu poate fi anulat pentru motivul invocat de dvs. . Totusi donatia este revocabila asa ca va puteti adresa unui specialist care va va indruma in raport cu documentele pe care le prezentati .
Buna ziua !
Daca tratamentul neurologic este pentru restabilirea capacitatii motorii, actul medical stipuland doar o afectiune ce nu a alterat capacitatea de discernamant a persoanei ci numai pe cea locomotorii,consider ca nu puteti desfiinta actul.In privinta capacitatii de exercitiu, donatia fiind un act de dispozitie cu caracter irevocabil, atat donatorul cat si donatarul trebuie sa aiba aceasta capacitate cu respectarea dispozitiilor legale privitoare la incapacitatile de a dispune si de a primi donatii.
Trebuie sa aveti in vedere ca in conformitate cu art 801 c.civ "donatia este un act de liberalitate prin care donatorele da irevocabil un lucru donatarului ...", iar revocarea acesteia nu se poate invoca decat pentru cele trei cazuri prevazute de art. 829 c.civ : neindeplinirea conditiilor pentru care s- a facut, nastere de copii dupa incheierea acesteia si ingratitudine. In cazul dumneavoastra nu este indeplinita, se pare, nici una din aceste conditii.

Cu stima !
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2010
Marius Zaharia, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand o donatie devine irevocabila? alesorina alesorina Buna ziua, As dorii sa aflu mai mult despre ce implica o donatie de la parinti la copii si daca aceasta poate fii contestata. Parintii mei vor sa imi ... (vezi toată discuția)
O donatie se poate retrage dupa 10 ani adimarius adimarius am donat un apartament unei persoane , iar aceasta la pus gaj sau la vandut. pot sai revoc actul prin care iam donat apartamentul eu lam donat prin donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune gabita_dumitrache gabita_dumitrache buna ziua, as dori sa va intrb si eu ceva^ In urma decesului tatalui meu s-a facut succesiune iar dupa aceea anul trecut mama mea a vrut sa rezolve problema ... (vezi toată discuția)